Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Noć muzeja

Noć muzeja u Beogradu ove godine slavi svoj peti rođendan i to na preko 60 lokacija. Organizator Noći muzeja, Umetničko produkcijska grupa „Noć muzeja“, postarala se da i ovaj put ponudi zanimljiv program.

 


Peta, jubilarna Noć muzeja je nastavak tradicionalno dobre zabave u muzejskim i galerijskim prostorima u celoj Srbiji, s obzirom da su u manifestaciju uključena 23 grada. Odličan provod u muzejima je zakazan za 17. maj od 18 do 2 časa po ponoći.


Beogradska Noć muzeja će ove godine svojim sugrađanima pružiti mnoštvo originalnih izložbi, performansa, interesantne revije i kvalitetne koncerte. Preko 200 ljudi u organizaciji i još toliko muzejskih i galerijskih radnika vredno radi na pripremama za ovu Noć. Predstavljamo samo neke od preko 60 sadržaja koji su kreirani da zadovolje različite ukuse mnogobrojnih posetilaca i ljubitelja Noći muzeja:


Etnografski muzej ove godine organizuje dve izložbe, jednu u svojoj matičnoj kući na Studentskom trgu, pod nazivom "Sviraj svirče" o narodnim muzičkim instrumentima Srba. U Manakovoj kući, samo te večeri, posetioci će imati prilike da vide "Golišave fotografije XX veka", Ova izložba je zabranjena za posetioce ispod 18 godina, obzirom da će biti prikazane do sada neobjavljene  fotografije erotske tematike sa početka prošlog veka.


I Istorijski muzej Srbije učestvuje u Noći muzeja sa dva sadržaja: "Ubistvo vladara" je postavka u galeriji na Trgu Nikole Pašića koja u prvi plan ističe činjenicu da su tokom 19. i početkom 20. veka ubijena tri srpska i jedan jugoslovenski vladalac. U Miloševom konaku u Topčideru posetioci će saznati kroz "Male svetove svakodnevnice" u autentičnom ambijentu, sve o svakodnevnom životu građana Srbije u XIX veku.


Muzej istorije Jugoslavije otkriva "noćmuzejcima" "Svet od srebra" kojim je Josip Broz Tito bio darivan na svojim državnim putovanjima i susretima. Kako je Tito bio i strastveni lovac, u ovom muzeju će biti prikazana i kolekcija "Savremeno lovačko oružje i oprema".


Pedagoški muzej nas vraća u školske klupe i predstavlja izložbu o đačkom odevanju u  Srbiji od sredine XIX veka do osamdesetih godina XX veka. Imaćete uvid u bogatu kolekciju školskih uniformi, kao i u uniforme drugih udruženja koja su okupljala veliki broj mladih.


Univerzitet u Beogradu obeležava svoj 200. rođendan i svojom kulturnom baštinom se pridružuje Noći muzeja. U prelepom dvorištu Rektorata Beograđani će posle gotovo celog veka videti na snimku uživo "Beogradsku mumiju", tj. Nesmina, koju je od 1888. godine iz Luksora u Beograd doneo Hadži Pavle Rađički.


Siemensovi telefoni pričaju priču staru 130 godina u muzeju PTT – a. Priča počinje samo godinu dana posle prijave patenta čuvenog Aleksandra Bella. Posetioci će imati prilike da vide autentične eksponate iz muzeja fabrike Siemens, koja je ovu izložbu dovodi u Beograd za Noć muzeja.


Muzej grada Beograda u učestvuje sa čak 4 izložbena prostora. Za posetioce naše manifestacije će biti otvorena vrata Legata Tome Rosandića, Muzeja Jovana Cvijića, Zbirka ikona Sekulić kao i Konak Kneginje Ljubice sa izložbom "Vreme ulice 1900 - 2000" koja nas podseća na ulične događaje koji su obeležili XX vek.


 


Datum objavljivanja: 09.05.2008.