Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

No Milk and Apples Today

U galeriji Qucera, Centar za kulturu Rakovica, Miška Kranjca 7, od 28. novembra do 25. decembra traje postavka audio - vizuelnih ambijenata Dušana Todorovića pod nazivom NO MILK AND APPLES TODAY.

 


NO MILK AND APPLES TODAY


Audio-vizuelni ambijent


"Svoju umetničku biografiju Dušan Todorović je do sada ostvario kroz više razvojnih perioda. Tokom poslednje tri decenije, izgrađujući svoju složenu i razuđenu autopoetiku, doprineo je dubljem razumevanju avangrade ili bolje reći neoavangarde u našoj sredini.U njegovom delu nema kvazimodernizma, modernizma radi, jer je uvek polazio od ubeđenja da formu treba funkcionalno prilagoditi osnovnoj likovno-estetskoj ideji sadržaja. Međutim, neosporna je činjenica da je Dušan Todorović u našoj sredini jedan od pionirskih utemeljivača neoavangardnih oblika slikarskog izraza. Taj rečnik i brojne fenomene neoavangarde na vreme je prepoznao i nastojao da ih u mnogim razuđenim slikarskim projektima produbi i umetnički afirmiše, a pravo značenje i objektivan vrednosni sud o Todorovićevom mestu u okviru istorije umetnosti, krajem 20. i početkom 21. veka prepuštamo retroistorijskim istraživanjima i tumačenjima.


Dosadašnji Todorovićevi projekti, kao i ovaj sadašnji, predstavljaju posebnu vrstu poetike sintetizovane umetnosti. Polimedijske strukture podrazumevaju integrisanje različitih modela i raznih umetničkih oblika čijim se stapanjem i novim međuodnosom dobija i izmenjeni smisao. To je sintetizovana umetnost različitih medija, najčešće vizuelnih i svetlosnih. Kako sam autor kaže "objedinivši svetlost i sliku – objekat u galerijskom prostoru, približio sam likovnu umetnost novim medijima, a u isto vreme pomerio ugao gledanja klasičnog likovnog dela, vrativši mu značenje neprolaznog". U osnovi, misaoni kontekst Todorovićeve umetnosti sadržan je u traganju za "novim i drugačijim vizuelnim znakovima prirode".


Umetnik takvih stavova postaje tvorac i teoretičar sopstvenog slikarstva, koji stvaralačkom snagom i svešću brani i uspostavlja njegov smisaoni autoritet, u upornom nastojanju da ono postane makar deo svesti i savesti vremena u kojem živimo"...


Mile Ignjatović (Iz predgovora kataloga)


 


 


Datum objavljivanja: 28.11.2008.