Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ninela: U tkanju vremena

Subota, 22. novembar 2008, 18h, Centar za kulturnu dekontaminaciju
Birčaninova 21, Beograd: NINELA: U TKANJU VREMENA (1937-1988)
Veče posvećeno Nineli Pejović, umetnici tekstila i profesorki Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu

 


Ninela Pejović bila je jedan od najinovativnijih i najistaknutijih umetnika iz oblasti tapiserije i oblikovanja tekstila na prostorima bivše Jugoslavije. Tapiseristkinja, dizajner tekstila, modni stručnjak i, nadasve, pedagog, ona je svojim svestranim radom i ličnošću duboko uticala na brojne umetnike i profesionalce.


U vreme kada su velika istraživanja i eksperimenti u tapiseriji tek najavljivali svoj uzlet u svetu, Ninela je bila među prvima koja je tapiseriju počela da tretira kao objekat u prostoru: odvojivši je od zida, za koji je tapiserija tradicionalno vezivana, usredotočila se na formu, teksturu i kolorit. Tako je, od 1971. do njene smrti, 1988., nastao impresivan opus, koji obuhvata tapiserije, štampani tekstil, nacrte za tekstil, crteže i kostime, i koji do današnjih dana nije izgubio na lepoti i snazi umetničkog promišljanja. Ovi radovi su predstavljani na mnogim samostalnim i kolektivnm izložbama diljem bivše Jugoslavije i u svetu.


Ninelin rad je, za života, bio nagrađen mnogim domaćim i svetskim priznanjima, između ostalih i Zlatnom medaljom na međunarodnoj izložbi i konkursu u italijanskom mestu Busto D'Arsizio 1968., višestrukim nagradama Majskog i Oktobarskog salona, godišnjim nagradama ULUPUS-a, do nagrada osvojenih na izložbama, salonima i sajmovima diljem bivše Jugoslavije. Njeni radovi se nalaze u muzejima i privatnim kolekcijama, a jedna od poslednjih tapiserija izložena je u australijskom Parlamentu u Kanberi, kao dar tadašnje jugoslovenske vlade.


Za Ninelu je pedagoški rad bio ravnopravan s umetničkim. Generacije učenika i studenata, prošle kroz Školu za industrijsko oblikovanje i Fakultet primenjenih umetnosti, gde je Ninela predavala, govore o njoj kao o osobi i profesorki koja je obeležila njihove profesionalne živote, ali i njih kao ličnosti, što najrečitije govori o posebnosti njene pedagoške uloge.


Pre više od godinu dana pokrenuta je inicijativa za oživljavanje dela Ninele Pejović. U pripremi je monografija, čiji su autori Dr. Irina Subotić i Gordana Vasić. Pored toga, radi se i na retrospektivi Ninelinog umetničkog rada, koja bi bila predstavljena u Užicu, u produkciji užičkog Narodnog muzeja i Umetničke galerije, te u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. U vreme kada je u Srbiji pitanje memorije - istorijske, društvene, kulturne, umetničke - jedno od ključnih političkih pitanja i preduslov za vitalni opstanak društva, i kada je, naprotiv, proizvodnja diskontinuiteta i amnezije još uvek na delu, ova inicijativa ima nesumnjivu aktuelnost.


Veče posvećeno Nineli, u povodu 20. godišnjice njene smrti, jedan je od koraka u nastojanju da se skrene pažnja na jedno izuzetno delo i ličnost, ali i na celo razdoblje u kojem je primenjena umetnost u Srbiji bila rame uz rame sa svetskim tendencijama, te da se predstavi rad na monografiji i retrospektivi koji, u ovoj fazi, u najvećoj meri zavisi od materijalnih sredstava.


Centar za kulturnu dekontaminaciju - i sam topos sećanja - kao platforma koja se, između ostalog, aktivno bavi osvešćivanjem pitanja važnosti kulturne, političke i društvene memorije, prostor je u kojem ovakve inicijative nalaze svoje prirodno mesto


Učestvuju: Dr. Irina Subotić, Gordana Vasić,  Mr. Jadranka Simonović, Miodrag-Bata Knežević, Rade Vergović i druge kolege i prijatelji


 


Datum objavljivanja: 21.11.2008.