Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nina Simonović: Polumatematičke jednačine

Otvaranje samostalne izložbe radova autorke Nine Simonović, pod nazivom, "Polumatematičke jednačine" u subotu 4. novembra, u 19 sati. Izložba će biti otvorena do 18. novembra .

 


Figura 19. Hipokrat sa Hiosa. Živeo je u petom veku pre nove ere, Pitagorin sledbenik. O njegovom, danas izgubljenom zapisu, koji se smatra istorijski prvim udžbenikom u kom su sistematski izloženi principi geometrije, saznajemo posredno preko drugih izvora. Saznali smo, na primer, da je u njemu zabeležio svoje rešenje jednog od najstarijih matematičkih problema - takozvane Kvadrature kruga. Rešenje tog problema podrazumeva konstrukciju kruga i kvadrata jednakih površina, uz korišćenje isključivo šestara i lenjira.



Hipokrat ipak nije uspeo da razreši problem kvadrature kruga, ali je u svojim pokušajima došao do dragocenih rezultata koji se tiču pojedinih luna.



Nakon više od dve hiljade godina intenzivne potrage za crtežom tog kvadrata koji bi u potpunosti odgovarao krugu, 1882. godine je dokazano da je problem zapravo nemoguće rešiti. Objašnjenje ukazuje na broj π, kojim prevodimo odnos obima i prečnika kruga: on je, ustanovili su sa sigurnošću, transcedentan i iracionalan, šta god to značilo.




Izložba pruža uvid u trenutno vizuelno istraživanje Nine Simonović, koje polazi iz pažljive opservacije strukture digitalne slike, razmišljanja o prirodi digitalnog crteža, prostora, logike. Radovi su nastali kao eksperiment materijalizacije binarnog crteža kroz procese štampe na izabranim vrstama papira i tekstilu.

 



Nina Simonović je rođena u Beogradu 1984. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. Kao stipendista francuske vlade usavršavala se na École nationale superieure des beaux-arts u Parizu, i pohađala master studije iz oblasti teorije umetnosti na École des hautes études en sciences sociales u Parizu. Od 2007. godine redovno izlaže. Dobitnica je nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2016. godinu.


 


Datum objavljivanja: 01.11.2017.