Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nikolić & Stanimirović, Sučeljavanje

U utorak, 21. aprila u 19 časova u Galeriji Doma omladine Beograd otvara se izložba autora Bojane Nikolić i Mirka Sranimirovića, pod nazivom "Sučeljavanje". Izložba traje do 3. maja.

 


Umetnički stejtment Bojane Nikolić i Mirka Stanimirovića povodom projekta Sučeljavanje koji će biti predstavljen u Galeriji Doma omladine Beograda:

"...Spojiti se sa nekim isto je kao i hodati stazom koja je trnovita i predivna. Večiti ljubavnici, talasi i more, u sudaru emocija stvaraju prelep pejzaž i istovremeno se razaraju. Muzika stvorena na taj način je verovatno najprijatnija za naše uši, a rezultat njihovog traženja materijalizovan kroz kapljice sigurno je najlepši osećaj dodira. Naš susret, osećaj ljubavi i traženje budućnosti radi nastavka uzajamnog delovanja predstavljen je na materijalima koji se nalaze u našoj okolini, kao što je i ovaj svet oko nas materijalan i problematičan, u isto vreme fenomenalan. Naš otisak u prostoru i vremenu je trag naših tela na slikarskom platnu. Otisci su napravljeni fosforescentnim pigmentom, koji je prethodno nanesen na naša tela. Vidljivi su samo u mraku, sastoje se od dve strane, muške i ženske. Dvojna priroda sučeljavanja je priroda spajanja, priroda našeg bića, materijalnog i duhovnog. Uzorci bez tragova su prostor u kome se sudaraju naše energije bez svesti o tome. Oni sa tragovima predstavljaju naše razmišljanje o tome i veličanje moći prirode, ljubavi i vantelesnog. Jednostavnim menjanjem ambijenta iz mraka u svetlost, menjaju se i predstave uzoraka, njihova priroda, njihova materijalnost..."


Bojana Nikolić je rođena 1980. godine u Pirotu. Diplomirala je slikarstvo 2005. godine. Posle završenih redovnih (2005) i magistarskih studija slikarstva (2008) na FLU u Beogradu, a u klasi profesora Čedomira Vasića, upisuje doktorske studije slikarstva na istom fakultetu. Član ULUS-a od 2006. Dobitnik nagrade za slikarstvo "Rista i Beta Vukanović". Učestvovala je na mnogim izložbama u zemlji i inostranstvu.


Mirko Stanimirović je rođen je 1977. godine u Beogradu. Diplomirao je 2005. na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu na smeru arhitektura. Na istom fakultetu pohađa doktorske studije. Profesionalno iskustvo stekao je u beogradskim ateljeima. Osnivač je niške škole stripa i art direktor strip magazina "COMICS". Nešto više od deset godina radi plakate i ilustracije za Takmičenje u besedništvu u Nišu. Izlagao je u zemlji i inostranstvu. Saradnik je na predmetu Studio (stambene zgrade) na Građevinsko- arhitektonskom fakultetu u Nišu.


 


 


Datum objavljivanja: 15.04.2009.