Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nikola Žigon. Kao da je bilo nekad

U utorak 12. juna u 20 č, u galeriji X VITAMIN, Studentski trg 11, biće otvorena samostalna izložba slika Nikole Žigona pod nazivom "Kao da je bilo nekad". Izložbu je umetnik posvetio svojoj nedavno preminuloj majci, čuvenoj glumici Jeleni Žigon.

 



 


Ispitujući strukturu procesa sećanja kroz slikarski medij, autor izložbe sumira dosadašnje iskustvo svog bogatog  stvaralačkog opusa i donosi, za publiku sasvim nova rešenja. "Ovom izložbom Nikola Žigon se upušta u putovanje kroz sopstvenu mapu memorije. Putovanje koje ima svoje trajanje, prečice i stranputice, kao i svoje krajnje odredište.  Iako se dela tiču nezaboravnih trenutaka iz umetnikovog života, ona ne prikazuju Nikolu Žigona prošlosti. Osvrt na uspomene, pokrenuo je vedru i svežu energiju, koja označava novo razdoblje, kako u umetničkom tako i u  zemaljskom životu autora, na šta se on duhovito poziva u delu Sledeće godine punim šezdeset. Jer kraj svakog ciklusa je početak novog",  navodi u tekstu kataloga istoričarka umetnosti Ksenija Marinković.

Izložba će biti otvorena do 30. juna 2018.

 



Nikola Žigon je rodjen 13. jula 1958. godine u Ljubljani, u umetničkoj porodici. Diplomirao je na Fakultetu Likovnih Umetnosti 1991. godine. u Beogradu, odsek slikarstvo.

 

U prvom periodu svog stvaralaštva bavi se crtežom, koji smatra najvažnijom likovnom disciplinom, video artom i umetničkim instalacijama koje je izlagao na izložbama u Studenskom Gradu 1992. godine i u Salonu Muzeja Savremenih Umetnosti 1995. godine. U tom periodu sa svojim projektima učestvuje na Malom Sterijinom Pozorju 1993. godine, na Festivalu kratkog metra i Oktobarskom Salonu 1994. godine.

   

Dvehiljadite godine živi i radi u Parizu u kome se u potpunosti posvećuje slikarstvu. Na svoje dve pariske izložbe i na izložbi u Beogradu 2001. godine po povratku iz Pariza, Nikola Žigon se pokazao kao autor koji je  pronašao svoj likovni izraz. Zahvaljujući tim izložbama od 2002. godine, postaje ekskluzivni član prestižne " Prom Galerie" u Minhenu.   Njegove slike otkupilo je više nemačkih muzeja i prisutan je u brojnim privatnim kolekcijama širom Evrope i Amerike.

 

Na izložbama u Minhenu 2004  i 2009. god. u Portugalu 2005. godine, u Beogradu 2006 i 2007.godine, Nikola Žigon prikazuje svoje bele slike, koje sadrže umetnikov stav pomeranja granica izdržljivosti materije boje. Emocije su te koje odredjuju sve, od spleta linija, prostranog kretanja plohe do igre raznobojnih površina. 

 

2009. godine uporedo izlagajući slike u Tivtu, Petrovcu i Sv. Stefanu,  Žigon priredjuje izložbu crteža u Galeriji "New Moment" u Beogradu. Ovaj ciklus crteža velikog formata ima ulogu upozorenja; ovde je reč o nevidljivom magnetnom polju na koje nam umetnik skreće pažnju. Prizori koji se odvijaju ispred slike, a ne isključivo na njoj su ono čime se Žigon bavi.

Autor se takodje predstavlja beogradskoj  publici u decembru iste godine u "Galeriji 212" sa najnovijim slikama.

 

Slede izlozbe u Beogradu  "Galerija Progres," Paviljon Cvijeta Zuzuric, izložbe u Milanu, Piranu, Dubaiu… U slikama iz ovog perioda Žigon, po rečima istoričara umetnosti Danijele Purešević, ne svodi niti apstrahuje pojavni svet, već nastoji da apstraktne sadržaje uobliči, da ih prevede u jezik slike.

 

Novi ciklus slika, kojima se umetnik predstavlja u Galeriji X VITAMIN, nastao u poslednje dve godine, donosi tople boje, kao i prevagu intuitivnosti i impulsivnosti. Dakle, u platna emformelne strukture, gde je dominirala belina i svetli kolorit i gde je crtež predstavljao važan element,  umetnik u sliku unosi intenzivne, snažne kolorističke namaze u duhu apstraktnog ekspresionizma.

 

Nikola Žigon živi i radi u Beogradu i Minhenu.


 





 


Datum objavljivanja: 11.06.2018.