Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nikola Marković: Pelcer - kolaži

U subotu 16. decembra 2017. u 19 časova, u galeriji Transformart, Svetog Save 8, Beograd biće otvorena izložba kolaža Nikole Markovića pod nazivom "Pelcer".


 


Izložbu čine kolaži nastali 2016. i 2017. godine, od materjala koje je autor sakupljao tokom deset godina kao inspiraciju za svoje pojedinačne radove iz prethodnog perioda.Svaki deo, čak i sasvim minijaturan, isečen je sa neverovatnom preciznošću, i postavljen u odnosu na drugi. Kreiranjem novih odnosa između izdvojenih fragmenata koji referišu na postojeće radove, nastaju nova značenja i uspostavljaju se nove mape interpretacije umetnikovog dela.



Postupak kojim gradi telo slike - kolaža je sličan organskom: kroz prepoznavanje solidnih veza zasnovanih na dinamici odnosa strukturalnih vizualnih pojmova - kontrasta, površina, oblika  koje identifikuje u fragmentima. Oni se integrišu u nova perceptivna iskustva – sliku mnoštva koje čini celovitu jedinicu tj. delo jedinku. Na ovaj način umetnik reinterpretira sopstvene stavove rušeći autoritet ustanovljenog formalnog i ideološkog identiteta dela. Izolacijom i fragmentiranjem od tela slike-roditelja, delo razmatra pre kao rasadnik živih i beskonačno mogućih konstrukata nego kao čvrstu i tendeciozno postavljenu estetsku i formalnu poziciju. (Ksenija Marinković)

 

 

Nikola Marković (1979, Kopar, Slovenija) živi i radi u Beogradu. Magistrirao je 2008. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kod prof. Čedomira Vasića. Nakon završenih studija, samostalno je izlagao na izložbama: Dupleks 6, UK Parobrod, Beograd (2013.), Fragmenti, Galerija NOVA, Beograd (2012.), Remont Galerija, Beograd (2011.), Viza za tranzit, (s Branislavom Nikolićem i Ivanom Grubanovim) Kulter, Amsterdam (2010.), Nuspojave, Galerıja DKSG, Beograd (2016.),  X Faktor, Dom omladine Beograda, Beograd (2016.) i brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Mangelos nagrade 2008, za produkciju umetničkog rada.


 



Datum objavljivanja: 13.12.2017.