Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nikola Marković: Kratka letnja horor priča

Izložba Kratka letnja horor priča, umetnika Nikole Markovića, X VITAMIN, Resavsavska 19, Beograd. Izložba je otvorena u periodu od 3. do 15. novembra u toku radnog vremena galerije.

 



 


Artikulišući vizuelne senzacije zabeležene ovog leta, Marković smešta aktere na svojim slikama u idilične narative u kojima se krije zamka za sreću. U okolnostima karakterističnim za misterije Agate Kristi, jarke boje veselih letovališta dobijaju novu nijansu. Mnogi detalji na slikama ukazuju na potrebu za preispitivanjem čak i u momentima bezbrižne sreće. Rad Nikole Markovića svakom novom serijom prolazi kroz potpunu transformaciju u formalnom i tematskom smislu.



Ovo je prilika da se predstavi prva publikacija galerije X Vitamin posvećena prezentaciji domaćih savremenih umetnika u kojoj je predstavljen opus od preko 10 godina, a za koje su tekstove pisali eminentni stručnjaci iz ove oblasti.





Nikola Marković rođen 1979. godine u Kopru, Slovenija. Magistrirao 2008. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kod prof. Čedomira Vasića. Živi i radi u Beogradu. Izlagao samostalno i grupno na preko 40 izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi se nalaze u brojnim privatnim i javnim kolekcijama, uključujući i Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Dobitnik je Mangelos nagrade za 2008. godinu. Zastupa ga galerija X VITAMIN iz Beograda.


 



Datum objavljivanja: 03.11.2022.