Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nikola Marković

Otvaranje izložbe „Fucking, Dying... Stiffen/Faces of Deaths", Nikole Markovića u Domu omladine Beograda održaće se 8. aprila u 19.h. Postavka traje do 20. aprila.


 


Slike i crteži Nikole Markovića su odsečci prostora u kojem se sudaraju različiti jezici i svetovi. On koristi kolaž kao model apsurdnog povezivanja nespojivog uzrokujući haos i kakofoniju. Preklapa mnoštvo slika, tražeći način kako da ih spoji a da ipak zadrži visok stepen izvorne autonomije. U radovima koje predstavlja u Galeriji DOB koristi prizore seksa i smrti.


Kako umetnik kaže:"...Ove dve teme, često eksploatisane u umetnosti, a toliko suštinske da lako postaju banalne, želim da iskoristim za svoje nove slike. Deo koji predstavlja smrt, preuzet je iz "Heavy Metal" estetike. Mnoštvo lobanja, tmurnih pejzaža i mrtvih ljudi i još ko zna čega. Takođe, interesantne predstave smrti našao sam i u istoriji umetnosti, religioznim predstavama i meksičkom folkloru. Ali, za svoje potrebe, predstave smrti birao sam među omotima ploča HM bendova, zbog bezgranične i bizarne mašte koju pokazuju autori omota, a i da bih ograničio svoj izbor. Što se tice drugog sloja, seksualnih ili erotskih prizora, koristim japanske sunge...."


Na izložbi će biti predstavljeno nekoliko ovakvih slika većeg formata.


Nikola Marković je rođen u Kopru 1979. godine. Diplomirao je FLU i trenutno je na magistarskim studijama. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi od kojih je jedna od zapaženijih bila u Magacinu, Kraljevića Marka broj 4. sa Aleksandrom Jestrovićem i Draganom Đorđevićem. 


 



Datum objavljivanja: 28.03.2008.