Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nikola Macura: Interaktivna skulptura

U ponedeljak, 17., decembra u 19. sati u Galeriji O3one otvara se samostalna izložba autora Nikole Macure, pod nazivom, "Interaktivna skulptura".

 


Moja interesovanja u skulpturi usmerena su pre svega na odnos skulpture i posmatrača, i komunikaciju koja se odvija na toj razini, sa idejom o inkorporaciji skulpture u druga polja umetničkog izraza. Posebno me interesuje pozicija koju skulptura pruža u fluentnosti savremenih umetničkih (vizuelnih) komunikacija posmatrajući njena granična polja kao potencijal koji nudi.


Istraživanje u graničnom području skulpture oslonjeno na lična interesovanja i odnos prema okruženju ogleda se u seriji radova koje sam sproveo u proteklom periodu pod zajedničkim nazivom `Interaktivna skulptura`.


Rad `Interaktivna skulptura` čini pet segmenata poostavljenih u međusobnom odnosu. Oni nastaju jedan iz drugog, međusobno se prepliću i dopunjavaju. Svaka od celina postavljena je u odnosu na okruženje kao elemenat komunikacije, rekvizit umetničke akcije koje sprovodim.


Cilj je postaviti objekte u odgovarajući prostor tako da podstiču komunikaciju, uvlačeći posmatrača pri čemu on postaje deo rada.


 


Datum objavljivanja: 14.12.2012.