Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nikola Lazić: Geometrija zlatne niti

U četvrtak, 8. septembra u 19 časova, u Galeriji '73 , Požeška 83a, otvara se samostalna izložba radova autora Nikole Lazića, pod nazivom, " Geometrija zlatne niti". Izložba će biti otvorena do 20. septembra 2016. godine.


 


Nikola Lazić, rođen je 1991. u Beogradu. Prvu godinu master studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu završava na programu razmene na u Akademie der bildenden Künste Minhenu, Nemačka. Master studije završio je 2015. godine u Beogradu. Učestvovao je u više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.


Beogradskoj publici Nikola Lazić predstaviće se ambijentalnom postavkom, kroz skulpture i slike koje u minimalističkom duhu isecaju oštre geomterijske oblike trougla, kvadrata ili kruga. Hladan metalni odjek materijala utišan i oplemenjen zlatnim intervencijama koji mu daju dimenziju svevremenosti protežu se vazduhom veličajući fundamentalne geometrijske principe shvatanja prostora. Suprotno od prirodnih nesavršenosti, čiste, "perfektne" forme u značenju osvešćenog, bistrog uma koji obuzdava pojavni svet, kao večita ljudska težnja izdvojene su u ovoj postavci kao suštinski ideali kognicije. U crtanim i slikanim studijama, od minijaturnih do metarskih formata, Lazić osmišljava mogućnosti planiranja nemogućeg prostora, koji zajedno sa pozlatom evociraju ideju beskonačnosti. Svođenje na bazične elemente poimanja vizuelne stvarnosti u uvoj izložbi opredmećuje stalnu potrebu da neobuzdanost i nepredvidivost prirode podredimo sebi.   


 



Datum objavljivanja: 05.09.2016.