Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nikola Krstić: Dnevnik umetnika

Izložba doktorskog umetničkog projekta Dnevnik umetnika,autora Nikole Krstića Galerijia FLU (Knez Mihailova 53, Beograd; od 26. marta do 2. aprila 2021. godine.


 


U petak (26. 3. 2021) neće biti zvaničnog otvaranja, već će Galerija FLU, toga dana biti otvorena od 15 do 19č, kada će i umetnik Nikola Krstić biti prisutan.



Do 2. aprila 2021, izložbu u Galeriji FLU možete posetiti radnim danima od 11 do 19č.



Dnevnik umetnika

Doktorsko umetnički projekat pod nazivom “Dnevnik umetnika - ambijentalna postavka grafičkih i video prikaza” je dnevnički zapis izražen u više medijskih odrednica.

Ambijentalnu celinu čine: štampana i ukoričena knjiga “Dnevnik 2016/2017“ (priređeno izdanje digitalnog dnevnika), zvučna instalacija, digitalni printovi, foto instalacija, instalacije sačinjene od memorabilija, kao i video instalacija.

Iz jukstapozicija dnevne rutine sa umetničkim stvaralaštvom, analizira se odnos postavljenih sadržaja i značenja koja mogu dovesti do univerzalnijeg tumačenja na relaciji život - umetnost. Na ovaj način se kontekstualizuje stvaralački proces koji se uzdiže iz svakodnevnog, ličnog, često banalnog, a ne privatni život autora. Vidljivi napor da se korišćenjem raznovrsnih metoda datiranja rekonstruišu pojedinačni dani u životu autora svedoči i podvlači značaj upornog, iako neisplativog i nepraktičnog, kontinuiranog nastojanja da se biće (i umetničko) održava budnim. Nemogućnost iscrtavanja granica između protivrečnosti: privatno-javno, privatno-profesionalno, važno-nevažno i uzvišeno-banalno, ispostavlja se kao ključno a dnevnik kao moguće sredstvo prihvatanja tenzije koja proizilazi iz ambivalencije na koju smo osuđeni. Postavka sugeriše atmosferu edukativne prezentacije, privatni sadržaji tretirani su naučno-metodološki, tako je u fokusu sam proces stvaranja, iako je dokument o životu objekat umetničkog dela.

Nikola Krstić







Nikola Krstić (1987, Beograd) je likovni umetnik, muzičar i grafički dizajner. Master i osnovne studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na Studijskom programu Slikarstvo (2009, 2011).

Od 2012 zaposlen je na Institutu za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, na poziciji istraživač-saradnik, gde učestvuje u pripremi nekoliko knjiga iz oblasti istorije umetnosti.

Član je dva beogradska muzička sastava i tenor u pop-rok horu "Viva voks”. Učestvovao je na nekoliko nacionalnih i međunarodnih izložbi i na međunarodnim rezidencijama. Od 2016 - 2018. deo je trupe pozorišta "Le Studio”, kao muzički urednik i glumac u predstavi ,,Tom

Vejtsov Vojcek". Dobitnik je dve nagrade za likovno stvaralaštvo.


 


 



Datum objavljivanja: 29.03.2021.