Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nikola Kolja Božović između 2005. i 2018. godine)

Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac, Nikola Kolja Božović stvaralaštvo između 2005. i 2018. godine od 1. do 30. septembra, 2018. godine http://vi.galerijabeograd.org/


 


U okviru virtuelne izložbe Prodajna Galerija „Beograd“ predstavlja umetnika Nikolu Božovića i izbor njegovih radova nastalih između 2005. i 2018. godine. Ovom prilikom prikazujemo radove nastale u različitim umetničkim istraživanjima kroz koje se Božović bavi različitim aspektima kulturološkog i društvenog razvoja.  Izborom skulptura/objektea čiju inspiraciju umetnik pronalazi u savremenom društvu, obrađujući ih na originalan način birajući netradicionalne materijale, stvara sliku virtuelnog savremenog doba. Božovićeve skulpture/objekti asociraju na predmete kulta i fetiša, statusne simbole, simbole vanvremenske umetničke vrednosti za koje su neraskidivo vezane magične i mistične asocijacije. Božovićevo stvaralaštvo usmereno je na bavljenje savremenim društvom kroz prizmu posmatranja umetničkog dela iz perspective konzumentskog kapitalizma.

Pored videa, fotografija posetioci sajta mogu da pričitaju i tekstove o stvaralaštvu Nikole Kolje Božovića koje su napisale: Mišela Blanuša, Danijela Purešević i Milanka Todić.

Mišela Blanuša o stvaralaštvu Nikole Kolje Božovića između ostalog kaže: „Sagledavajući stvaralački opus Nikole Kolje Božovića dolazimo do činjenice da se umetnik definitivno opire zadržavanju na jednom umetničkom mediju, krećući se slobodno i ležerno između skulptura/objekata, instalacija i slikarstva, fokusirajući se na oblikovanje serija a ne pojedinačnih dela. Odbacujući jezik ozvaničenih umetničkih pravaca jugoslovenske istorije umetnosti 20. veka, svojim opusom angažovano govori o tabuima i fascinacijama čoveka koji živi u urbanom ambijentu savremenog društva gradeći svoj fiktivni svet. Koristeći strukturu multiplikovane naracije i prisvajajući različite poruke i predstave medijski artikulisanog prostora kao i popularne kulture, Božović se pozicionira kao umetnika koji balansira između komercijalne i elitističke prakse, između autentičnog i multiplikovanog, između originala i kopije. Napuštajući ideju tradicionalnih modernističkih normativa – stilskih rafinmana, inovacije forme i estetske uzvišenosti, njegovi radovi ne predstavljaju formalni ili perceptualni eksperiment, već traže način za približavanje i spajanje s drugim praksama, u kulturnoj industriji ili masovnoj proizvodnji. Promena u praksi uslovljava i promenu u poziciji – umetnik postaje manipulator znakovima pre nego proizvođač umetničkih predmeta, odnosno posmatrač i aktivni čitalac poruka pre nego pasivni promišljač estetskog.”







Nikola Kolja Božović (1975) je diplomirao i magistrirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu radi kao vanredni profesor. Član je i jedan od osnivača grupe HYPE i Asocijacije Umetnost realnosti. Od 1999. godine izlaže na samostalnim i grupnim izložbama i počinje saradnju sa Galerijom "Zvono" koja ga predstavlja na međunarodnim izložbama i sajmovima savremene umetnosti u Beču, Kelnu i Moskvi. Izlagao je na Bijenalu u Pekingu 2017. godine. Dobitnik je nagrade za studentski crtež (1999), nagrada Zlatna paleta (2001) i Beli anđeo (2001), kao i počasne nagrade Centro-periferia (izložba osamnaest odabranih mladih umetnika iz celog sveta, Federculure, 2007. Rim). Dobitnik je stipendije fondacije The Pollock – Krasner Foundation (2011). Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije. Njegova dela se nalaze u RADIX kolekciji u Beogradu, Muzeju grada Beograda, Borusan kolekciji u Istanbulu i dr.


 



Datum objavljivanja: 01.09.2018.