Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nikola Džafo: Umetnost ne ujeda

U utorak, 9. novembra u 19 časova u Galeriji O3one, na Andrićevom vencu, otvara se samostalna izložba Nikole Džafa, pod nazivom, "Pazi, umetnost ne ujeda!". Izložba traje do 20. novembra.

 


Izložba Nikole Džafa nudi ideju da se umetnost doživljava dodirom i drugim čulima. Namenjena je slepim, slabovidim i slepim kod očiju. Objekti i slike su za dodirivanje, načinjeni od krzna, perja, krljušti, kose, a koristi se i Brajevo pismo. Od posetilaca se zahteva da eksponate "istražuju dodirom, bez ustručavanja". Cilj ovog projekta je višestruk: tolerancija i dijalog, poboljšanje kvaliteta života osoba s hendikepom, suživot.



Nikola Džafo je rođen 1950. godine u Novom Sadu. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i Vojvodine. Od 1990. pasivizira bavljenje slikarstvom i maksimalno je aktivan u borbi za društvene vrednosti i umetnički dignitet. Idejni tvorac i pokretač grupe LED ART (1993), s kojom kreira i realizuje više od trideset projekata. Suosnivač je Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (1995) i Multimedijalnog centra Led art u Novom Sadu (2000). Živi i radi u Petrovaradinu.


Datum objavljivanja: 07.11.2010.