Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nikola Dimitrović: Boys Toys

Novu izložbenu sezonu u našem partnerskom prostoru, galeriji Kulturnog centra Dorćol, započinjemo izložbom BOYS TOYS umetnika Nikole Dimitrovića. Petak, 30. septembar, 20h. Kulturni centar Dorćol, Mike Alasa 48.

 





Kustos izložbe Brajan Vojinović formirao je koncept sa željom da preispita patrijahalne vrednosti i kulturološko nasđe koje se nameće cis muškarcima u formativnim godinama odrastanja. Odakle dolazi potreba za separatisanjem i želja za nanošenjem bola drugim ljudima? Da li je potiskivanje emocija zdrav mehanizam i da li je mržnja korisna za individuu i društvo? Od malena se prirodan sistem vrednosti prekrojava u skladu sa vrednostima sredine- sela, varoši, grada, države. Zdrava kompetitivnost se zamenjuje podmuklim ratovanjem parka protiv parka i zgrade prodiv zgrade, a gradacijom se dolazi do mnogo većih i tragičnijih razmera. Igračke koje se daju dečacima, modeli ponašanja koji im se nameću, dovode do potpune kognitivne disonance na nivou društva i dovode do postupaka proisteklih iz straha, tuge, sramote i gađenja, uglavnom ujedinjenih u mržnju, uglavnom artikulisanih agresijom.



U dosadašnjem radu, Nikola Dimitrović često je obrađivao društveno angažovane teme. Selekcija njegovih radova koja će biti izložeba u KCD dekonstruisaće navedene modele. Eksplicitno i provokativno, ukazaće na elementarne probleme, izražavajući se na multimedijalan način.



Nikola Dimitrović (1990. Beograd). 2009. godine  završava srednju školu za dizajn u Beogradu, a potom upisuje Visoku školu strukovnih studija ‘’Beogradska politehnika’’ na kojoj dobija zvanje grafičkog dizajnera 2013. godine. 2014. upisuje Fakultet likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, na odseku za slikarstvo, te u klasi prof. Vesne Knežević završava i master studije slikarstva 2019. godine. Iako u zvanju slikara, Nikola se češće opredeljuje da svoje umetničke ideje artikuliše kroz koncept, prostornu instalaciju i skulpturu, koja mu omogućava da pristupi neophodnom ekperimentisanju, kritičkom promišljanju i angažovanju. U svom radu Nikola se najčešće dotiče pitanja identiteta, tradicije, rodnih stereotipa i uloga, kao i preplitanjem religioznih i seksualnih elemenata. Učestvovao je na preko 30 grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu i realizovao nekoliko samostalnih izložbi. Svoje izlagačko iskustvo, Nikola je obogatio ulogom kustosa u iniciranju i ostvarenju višemesečnog grupnog projekta Trilogy: Time, Space, Identity koji je okupio 15 mladih umetnika u kulturnom centru Magacin 2019. godine u Beogradu. Njegov rad je publikovan u nekoliko umetničkih kataloga i magazina. Aktivan je u Beogradu i na regionalnoj sceni.


 



 


Datum objavljivanja: 26.09.2022.