Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nicolas Freytag: Reflux

Nicolas Freytag "Reflux" Gradska galerija savremene umetnosti Smederevo MUZEJ U SMEDEREVU 30.11.2022 – 15.1.2023. Otvaranje: sreda, 30.11. 2022. u 19h. Kustoskinja izložbe: mr Nataša Radosavljević Kuzmanović

 



 


NICOLAS FREYTAG  "R E F L U X"



Samostalnom izložbom umetnika Nicolas-a Freytag-a završavamo ovogodišnju izlagačku sezonu u Gradskoj galeriji savremene umetnosti Smederevo Muzeja u Smederevu. Izložba se sastoji od velikog broja slika srednjeg i velikog formata rađene kombinovanom tehnikom na poliesterskom filmu - poluprozirnoj površini industrijskog kvaliteta koju autor u ovom slučaju tretira obostrano.

Polazište za radove Nicolas-a Freytag-a jeste figurativno slikarstvo koje razmatra postavljene figure, u svojim dramatično tenzičnim prizorima, nasuprot širokog dijapazona forme od kulturnog nasleđa do jednostavnog istorijskog niza. Odnosno, teatar sveta koji njega interesuje preuzet je iz istorijskih kompozicija ili prekomponovan kroz nove odnose u savremeni, sintetisani, aktuelni rad.

 Nicolas-ovo referentno polje je istorija umetnosti sa akcentom na reprezentaciju žene (mitske, alegorijske, komercijalne), kroz koju beleži njihove formalne analogije, zadržava distorzije i razmatra načine na koje se imaginarne grupe ili klase preraspodeljuje kroz kontrolu umetničke produkcije i njene distribucije.

 Izvori koji normiraju ženu u ovom umetničkom radu takođe su heterogeni. Od baroka do pornografskih slika, od slika pronađenih na internetu do studijski proizvedenih u saradnji sa modelima. Tačnije, svaka ikonografija koja je u opticaju tu je da na autorovom (prozirnom) platnu, mapirani, mogući akademizam stavi u igru









NICOLAS FREYTAG (Ženeva) je 2003. godine diplomirao na Fakultetu lepih umetnosti u Ženevi (ESBA). Nakon trogodišnjeg putovanja po Africi i Aziji živeo je i radio u Istanbulu i Londonu, a od 2019. u Beogradu. Izlagao je u Londonu, Parizu, Ženevi, Barseloni, Beogradu, kao i na Bijenalu u Šarži.



Datum objavljivanja: 28.11.2022.