Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nezaboravna Indija, Skarlet Baptista

Na izložbi u galeriji "Atrijum" umetnica, Skarlet Baptista izlaže dvadeset slika rađenih tehnikom ulje na platnu sa motivima koji odslikavaju atmosferu Indije, prizore iz svakodnevnog života i lepotu egzotičnog indijskog pejzaža. Izložba traje od 1 - 14 aprila.

 


Na svojim slikama Skarlet izražava sećanja na ljude i život iz zavičaja: ruralne indijske predele, žene u tradicionalnoj odeći pri svakodnevnom radu, vodonoše, u polju, kod pripremanja hrane, na molitvi, muškarce sa tradicionalnim turbanima i muzičkim instrumentima. Kolorit na njenim slikama je u rafiniranoj i harmoničnoj skali boja indijskog podneblja.


"...Ono što stvaranje ove umetnice čini posebnim nalazi se u činjenici da su naslikane predstave jednako (pro)življene koliko i (do)maštane. Zbog toga u njima postoji delotvoran spoj racionalnog i subjektivističkog, spoj kontemplativnog i ekspresivnog, spoj koji slikarki omogućava nesmetano doživljavanje i interpretiranje vlastitih osećanja.


Skarlet Baptista je umetnica koja poštuje tradiciju ali i slikarka koja svojim likovnim jezikom ostvaruje jedan sasvim specifičan senzibilitet u naslikanim prizorima i njihovim značenjima. Očito je, porivi Skarllet Baptiste su snažni i zbog toga je njen izraz sadržinski, plastički i poetski autentičan, delotvoran i sugestivan"


Sava Stepanov


 


Datum objavljivanja: 26.03.2009.