Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nevidljive

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad seksualnim radnicama/projekcija filma "Nevidljive", Kulturni centar REX, petak, 17. decembar, 19h.JAZAS, u saradnji sa Kulturnim centrom Rex obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad seksualnim radnicama/ima.


 


Projekcija filma NEVIDLJIVE, sedamnaestogodišnjeg autora Nikole Polića, polaznika kampa Slobodna zona JUNIOR + panel diskusija nakon projekcije. Na otvaranju programa će govoriti Staša Plećaš, koordinatorka Drop in centra JAZAS-a, na temu "Značaj 17. decembra i Evropske aktivnosti koje prate taj dan".



Nakon projekcije filma "Nevidljive", autora Nikole Polića, polaznika kampa Slobodna zona JUNIOR, imaćemo priliku da čujemo kratka izlaganja dr Dragana Ilića, direktor JAZAS-a, na temu "Nasilje nad seksualnim radnicama/ima" i Jelene Vidić, koordinatorke JAZAS-ovog projekta o diskriminaciji na temu "Stigma i diskriminacija seksualnih radnica/ka", a zatim i predstavljanje Nikole Polića, autora filma NEVIDLJIVE o njegovom iskustvu rada za vreme snimanja filma. Učesnici ove panel diskusije pozvaće publiku da im se aktivno pridruži u razgovoru.



Sprovodeći godinama program "Snaga prevencije" među seksualnim radnicama/ima u Beogradu, NVO JAZAS upoznala je seksualne radnice/ke sa značajem ovog dana i značajem njihove borbe za svoja prava. JAZAS svake godine, uz aktivno učešće seksualnih radnica/ka, organizuje niz aktivnosti kao što su: kreiranje poruka za osnaživanje seksualnih radnica/ka, rad na izradi postera i sl, te i ovaj skup predstavlja deo tih aktivnosti.



17. decembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad seksualnim radnicama/ima, je nastao kako bi se skrenula pažnja nad teškim nasiljem nad seksualnim radnicama/ima širom sveta. Prvi put je obeležen 2003. godine u Americi od strane aktivista nevladine organizacije koja se bori za prava seksualnih radnica/ka. Praznik je nastao u znak sećanja na žrtve Green River ubice iz Sijetla koji je ubio preko 90 žena, od kojih su skoro sve bile seksualne radnice.



U mnogim delovima sveta, uključujući Srbiju seksualni/e radnici/e trpe višestruko i višeslojno nasilje koje dolazi iz radnog, privatnog, društvenog i institucionalnog okruženja. Praznik je dobio internacionalni karakter i u sve većem broju zemalja ovaj dan je često propraćen uličnim aktivnostima, poput izlaska na ulice sa kišobranom, koji je odabran kao simbol koji treba da asocira na potrebu zaštite seksualnih radnica/ka od nasilja. Crveni kišobran je postao simbol otpora diskriminaciji seksualnih radnika/ca širom sveta.


 



Datum objavljivanja: 15.12.2010.