Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Neviđeni Japan - Shunga grafike

Anonymous said i Kuća legata organizuju izložbu "Neviđeni Japan - Shunga grafike". Otvaranje je u četvrtak, 18. decembra u 19. časova u galerijskom prostoru Kuće legata, Knez Mihailova 46.

 


Na izložbi u Kući legata u Beogradu biće predstavljeno 25 šunga grafika (doslovno značenje 'slike proleća') odnosno japanskih drvoreza erotske sadržine, iz kasnog Edo perioda (1830 – 1880. godine). Izložba je tako koncipirana da predstavlja široki spektar žanrovskih i tematskih karakteristika ovog umetničkog medija. U njima se mogu prepoznati najrasprostaranjeniji elementi reprezentativni za period procvata šunga grafika (1780 – 1820.) – karakteristična kombinacija slike i teksta, uloga odeće u formiranju vizuelne naracije, prisustvo 'treće strane', ali i odlike nastale u specifičnim okolnostima vremena njihovog nastanka – izmeštanje u eksterijer, uvođenje zapadne perspektive, kao i upotreba senki. 


Intenzitet 'otvorenosti' i 'direktnosti' prikazivanja erotskog materijala postignuti kroz ovaj medij nemaju adekvatne paralele u likovnom nasleđu bilo koje druge kulture i utoliko predstavljaju autentični umetnički izraz. U isto vreme, s obzirom na bezvremenu aktuelnost i kao večiti izvor fascinacije, nemoguće je zanemariti ili osporiti i čisto umetničku vrednost koju šunga grafike nose – mogućnost da se u ovom stilu uživa na čisto grafičkom i vizuelnom nivou, bez ikakvog bližeg poznavanja žanra ili posedovanja dodatnih informacija. 


Kustos izložbe i autor teksta kataloga je Jelena Stojković, a izložbu prati i posebno koncipirana kampanja "Neviđeni Japan", autora Stefana Arsenijevića.




Izložba je otvorena od 18. decembra 2008. do 15. januara 2009.


 


Datum objavljivanja: 13.12.2008.