Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nevestinski snovi tradicionalni kovčezi bitoljskog kraja

Zavičajni muzej Knjaževac Vas poziva na otvaranje izložbe Nevestinski snovi tradicionalni kovčezi bitoljskog kraja. Otvaranje izložbe je u petak 20.oktobra, 2017. u 19 h u Galeriji Zavičajnog muzeja.


 


O izložbi će govoriti dr Aleksandar Litovski direktor NU Zavod i muzej Bitola, dr Meri Stojanova autor izložbe i Milena Milošević Micić v.d. direktora Zavičajnog muzeja Knjaževac.




Etnološka zbirka kovčega u Nacionalnoj ustanovi Zavod za zaštitu spomenika kulture i Muzej u Bitolju broji više od trideset primeraka, koji odražavaju ne samo kulturnu već i etničku raznolikost Bitolja i šireg regiona. Oni su, u isto vreme, pokazatelj i estetskog i umetničkog senzibiliteta majstora, a i stanovništva uopšte.  Po svojoj funkciji kovčezi ili sanduci bili su deo nevestinskog dara, a služili su i za čuvanje odela, posteljine, nakita, novca i drugih dragocenosti. Oni su bili jedinstven predmet koji je, i u velikim porodičnim zajednicama, bio lična svojina mladog bračnog para. Na osnovu svojih tipoloških karakteristika ovi predmeti mogu da se podele u tri grupe: seoski nevestinski kovčezi, gradski nevestinski kovčezi i putni sanduci.


 



Datum objavljivanja: 17.10.2017.