Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nevena Prijić: Love Dolls

U ponedeljak 28. oktobra u Galeriji SULUJ u 20h otvara samostalnu izložbu Nevena Prijić, umetnica najmlađe generacije. Izložba traje do 9. novembra, 2013. godine.


 


Love Dolls




Uticaj kulture i medija 21. veka na čoveka predstavlja glavno polje istraživanja na mojim slikama. Psihologija pojedinca koji je obeležen brendovima i opsednut lepotom, lako ulazi u krajnost i gubi se u svetu prekomerne potrošnje, tabletomanije, glamura i plastične hirurgije. Preterana plastičnost i silikonizacija tela predstavljaju ideal 21. veka. Globalizacija brzo standardizuje estetiku ljudske lepote širom sveta. Jedinstveni ideal lepote je definisan od strane medija  - prevashodno putem reklama i holivudskih filmova. Danas se vrednuje prazna lepota poput Barbi lutke – plastična lutka savršenih proporcija čiji je omiljeni hobi šoping. Potrošačka želja je delom oblik seksualne želje. Na mojim slikama su likovi koji su duboko utonuli u razvrat izobilja svega, trenutnog zadovoljenja želje, bilo materijalne ili seksualne. Poželi, kupi, troši, baci i ponovo poželi. Takvo brzo pražnjenje počinje da izostavlja želju koja je ustvari najlepši deo i posle koga dolazi do duhovne praznine i istrošenosti. Figure na slikama su modeli koji su pozirali za slike, uglavnom foto modeli, ljudi iz javnog zivota i medija.

Nevena  Prijić



Nevena  Prijic  je rodjena  1985.godine. Upisala je  Akademiju  Umetnosti   u  Novom  Sadu 2005.godine. Diplomirala  na  Akademiji  Umetnosti , u  klasi  prof. Dusana  Todorovica, na smeru  slikarstvo,2009.godine. Godine 2011. diplomirala slikarstvo na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Dusana Todorovica i stekla akademski naziv master likovni umetnik. Redovni je clan  ULUS-a od 2010. godine.  U statusu samostalnog umetnika od 2010. godine.  Zivi i radi u Beogradu.


NAGRADE :

2010.-Dobitnik je trece nagrade Perspektive 8 za najperspektivnije studente likovnih Akademija u Beogradu i Novom Sadu.

2009.-Dobitnik  je  Godisnje   Nagrade  Akademije Umetnosti  za  najuspesnji  umetnicki  rad  u  oblasti slikarstva ;



SAMOSTALNE IZLOZBE:

2013. - “Love Dolls”, Galerija NOVA, Beograd;  Love Dolls”, Galerija Stara Kapetanija, Beograd;

“Love Dolls”, Cite Internationale des Arts, Pariz;

2012. -“Love Dolls”, UK Vuk Karadzic, Beograd;

2011.-”Superklasa”,Galerija 73, Beograd;

2010.- ”Superklasa”,Happy centar,SKC-Studentski kulturni centar,Beograd; “Superklasa”,Galerija NU Bozidar Adzija, Beograd;

2008.Galerija Doma Omladine , izlozba slika i crteza, Kragujevac ;

2006.Galerija ‘Potez’-Akademija umetnosti , izlozba crteza ,Novi Sad;



KOLONIJE I PROJEKTI:

2013. Cite Internationale des Arts, Pariz.

2012. Umetnicka kolonija Ecka, Ecka;

2010. XVIII Likovna kolonija Sentandreja, Sentandreja;

2008. Outside project ,Firenca;


 



Datum objavljivanja: 28.10.2013.