Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nevena Popović: Skulpture, objekti, asamblaži...

Izložba, Skulpture, objekti, asamblaži Nevene Popović postavljena u Galeriji IZLOZI
Fakulteta likovnih umetnosti traje do 23. oktobra 2018. godine.


 


Nevena Popović

Skulpture, objekti, asamblaži...



Međunarodni festival umetnosti vetra je bijenalna lend art izložba koja se realizuje od 2004. godine. Specifičnost izložbe je da se svaki put biraju nove lokacije za postavljanje umetničkih instalacija. Prirodne lepote Severnog Hesena stopljene sa neobičnim umetničkim objektima čine da vetar postane deo rada i uz njegovu pomoć postane "vidljiv".  Ovogodišnja izložba na otvorenom pod nazivom "Oblaci" ponudila je širok spektar razmišljanja na zadatu temu. Kretanje kroz "umetničke oblake" podrazumevalo je šetnju kroz različita estetska, psihološka, ekološka i društveno-politička razmišljanja umetnika. 

Nevena Popović predstavila se radom "Rasute misli" koji je postavljen na lokaciji Katcenštajn i zauzimao je prostor 7 h 4 h 2 m. Nastavljajući započeti istaživački rad na doktorskim studijama umetnica je za lend art izložbu pripremila instalaciju pogodnu za izlaganje na otvorenom, realizovanu od vodootpornih materijala. Fokus njenog istraživanja su psihološka stanja pojedinca i društvene okolnosti koje utiču na njih kao i traganje za novim mogućnostima vizuelnog izražavanja. Kako kroz materijalni oblik pokušava da izrazi krajnje nematerijalne, apstraktne pojmove kakvi su vreme i različita emotivna stanja, pomoć pronalazi u odsustvu vidljivog i upravo taj element (vazduh, vetar, praznina) koristi za građenje skulpture. On je prisutan u većoj ili manjoj meri kod svih njenih radova.



9. Internationales Windkunstfestival "bewegter wind"

IX Međunarodni festival umetnosti vetra "Kretanje vetra", Severni Hesen, Nemačka

http://bewegter-wind.org



U Galeriji Izlozi Fakulteta likovnih umetnosti predstavljeni su radovi nastali u periodu 2011-2018.

http://www.venave.com/



Nevena Popović (1976, Beograd)

Osnovne, magistarske i doktorske studije vajarstva završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Tokom školovanja bila je gost student na Akademiji likovnih umetnosti u Beču i na Akademiji umetnosti Aristotelovog univerziteta u Solunu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2005. i međunarodne organizacije Sculpture-network od 2014. Organizovala je dve kolektivne izložbe u Beogradu povodom Međunarodnog dana savremene skulpture 2016. i 2017. godine.  Zaposlena je na Vajarskom odseku Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini. Autor je brojnih umetničko obrazovnih programa za decu i mlade za koje je dobila nekoliko nagrada. Učestvovala je na brojnim izložbama, umetničkim događajima, likovnim kolonijama i radionicama u Srbiji (Beograd, Orlovat, Gračanica, Kragujevac, Bor, Smederevo, Sombor, Sićevo, Opovo, Sopoćani...) i inostranstvu (Rumunija, Turska, Austrija, Španija, Danska, Švedska, Italija, Nemačka, Francusaka, Grčka, SAD, Makedonija, BiH).

Odabrane samostalne izložbe: Skupljači vremena , Galerija Meander, Apatin, 2018; Skupljači vremena, Galerija Remont, 2018; Srećnom čoveku sat ne otkucava, Likovna galerija KCB, 2015; Na povratnom putu, Galerija savremene umetnosti Pančevo, 2009; Ne postoji svet, samo ostrva.., Prodajna galerija „Beograd“, 2008; Uslojavanje, Galerija Zvono, 2007; Ring, Galerija SULUJ, 2002. NJeni radovi se nalaze u kolekciji Muzeja grada Beograda, u kolekciji Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru, u Telenor kolekciji savremene srpske umetnosti, kao i u kolekcijama kulturnih centara i privatnih institucija.





5-23. oktobar 2018.



Galerija Izlozi, Fakultet likovnih umetnosti

Knez Mihailova 53, Beograd

https://flu.bg.ac.rs/

galerija@flu.bg.ac.rs


 



Datum objavljivanja: 08.10.2018.