Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nesvrstani muzej

Međunarodna naučna Konferencija Nesvrstani muzej, koja će 7. i 8. novembra, 2016. godine biti održana u Muzeju istorije Jugoslavije, sa pozicija savremenosti sučeljava 55. godišnjicu Prve konferencije Pokreta nesvrstanih i pitanja društvene uloge muzeja.


 


Krećući se naizmenično između makro i mikro plana, ona teži da postavi u odnos savremene globalne procese i fenomene poput kulturne hegemonije, vladavine multinacionalnih korporacija, ekspanzije terorizma, ksenofobije, nacionalizma, masovnih raseljavanja, ekoloških katastrofa i ulogu muzeja, ne samo u osvetljavnju ovih tema, već i u prepoznavanju sopstvenog aktivističkog društvenog potencijala.



Polazeći od pretpostavke da nasleđe nije vrednost  samo po sebi, već da se njegove vrednosti (iznova) stvaraju u savremenom trenutku, konferencija Nesvrstani muzej želi da preispita potencijale nasleđa Pokreta nesvrstanih za razvoj budućeg pravičnijeg, solidarnijeg i slobodnijeg sveta, ili makar pravičnijih, solidarnijih i slobodnijih društveno angažovanih institucija kulture u njemu.



Konferencija se sastoji iz tri panela: Ključni koncepti i vrednosti Pokreta nesvrstanih, Muzealizacija nasleđa Pokreta nesvrstanih i Aktuelizacija ideja i principa Pokreta nesvrstanih.  U okviru konferencije biće organizovan i okrugli sto Mreža nesvrstanih muzeja?, na kojem će biti predstavljene moguće prednosti mreže, preispitana opravdanost njenog postojanja i problematizovano predloženo ime.



Ključni govornici na konferenciji:

Budimir Lončar, bivši ministar inostranih poslova Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

Prof. dr Mridula Mukerđi, dugogodišnja direktora Nehruovog memorijalnog muzeja i biblioteke i profesorka savremene istorije Indije na Univerzitetu DŽavaharlal Nehru

Dr Vejn Modest, šef Istraživačkog centra za materijalnu kulturu Nacionalnog muzeja kultura sveta u Holandiji

Dr Simon Nđami, nezavistan kustos, predavač, umetnički kritičar i eseista

Lordan Zafranović, režiser



Zvanični jezik konferencije je engleski.


 



Datum objavljivanja: 07.11.2016.