Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nesavršena i nezavršena priča

Fotografije Aleksandra Kelića, koje čine projekat Nesavršena i nezavršena priča, videće uskoro i publika u Banja Luci. Otvaranje izložbe 16. januara u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske je zapravo nastavak uspešne saradnje Kulturnog centra Beograda i ovog Muzeja.

 


Kelićeve fotografije, njih 35, koje je beogradska publika videla u galeriji Artget KCB-a 2005, nastajale su u periodu od 1984. do 2003. i predstavljaju režirane scene u kojima kao glumci učestvuju Kelićev stric Đorđe i dve strine, Vida i Anka. One su snimane na salašu kraj Sombora, ispunjene su efektima dokumentarnog i slučajnog i dopunjene amblemima socijalizma i kapitalizma prerađenim kroz populistički imaginarijum buvlje pijace u Beogradu. Kelić donosi iz grada rekvizite, garderobu (kupljenu na buvljaku ili uličnim tezgama), kombinuje ih sa zatečenim (plodne njive, puni ambari, obori sa svinjama) i režira novi svet – «intelektualnu dokumentarnost». Često je to nadrealni ambijent sa simbolima, fetišima, opsesijama, koje autor koristi da bi komentarisao promene nastale u društvu na ovim prostorima pod uticajem politike, medija, domaćeg i globalnog kiča. Kroz Kelićevo fotografsko oko, ideologija konzumerizma i estetika kiča, tako postaju dokumenti našeg vremena. 


Aleksandar Kelić (1964, Beograd) je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (Grupa za film­sku i TV kameru). Od 1989. do 1992. radio je kao fotoreporter u listu "Front", a od 1992. do 1997. kao fotoreporter, a potom i kao urednik fotografije u listu "Voj­ska". Od 1997. je stalni saradnik Editions francophiles iz Beograda. Od 2001. je saradnik fotografske agencije Webphotographer, što je komercijalni na­ziv za Diosphere Limited iz Londona. Od 1997. je honorarni predavač na predmetu Fotografija u Višoj politehničkoj školi u Beogradu (Grafički dizajn), a od 2004. je u istom statusu i na Fakultetu za dizajn u Beogradu. Bio je jedan od pokretača i koordinator fotografske radionice «Kalei­do­­skop» (1998 – 2001). Od 1997. godine je član Fotografske sekcije ULUPUDS-a. Izlagao je na 12 samostalnih i preko 200 grupnih izložbi u zemlji i ino­stran­stvu. Dobitnik je većeg broja značajnih nagrada za fotografiju, a učestvovao je i u kon­cipiranju i žiriranju većeg broja tematskih izložbi. 


Organizator izložbe: Kulturni centar Beograda


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 13.01.2009.