Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nenad Zeljić: Scene

Galerija Rančićeva kuća Nenad Zeljić SCENE / samostalna izložba grafika 4 – 22. novembar 2022. godine

 


Izložbenu postavku „Scene“ čini serija grafičkih listova koji su nastajali kao vizuelni izraz unutrašnjeg dijaloga umetnika sa svakodnevicom i okruženjem, dajući im novu vanvremensku, metafizičku dimenziju:



„Sve što autor vidi – a pogled mu se često zaustavlja na detaljima koji površnim posmatračima promiču – on transformiše u upečatljiv prizor. U „odvojen, pojedinačni događaj nekog zbivanja iz života ili iz umetničkog dela“. Predložak prevodi u liniju, tačku, krug, kvadrat, elipsu. Igra se odnosom između nijansi sivog, računajući i crno i belo. Ostale boje su izuzetak koji potvrđuje pravilo. Uklapanjem tih elemenata stvara ritam, kompoziciju. Svodi ih na sklad.“, navodi Jovica Mikić o radu autora u uvodnoj reči kataloga, Prevođenje.







Nenad Zeljić (1964) rođen je u Beogradu. Diplomirao je na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu (1993), u klasi prof. Emira Dragulja; postdiplomske studije završio je 1996. godine na istom fakultetu. Bavi se grafikom i slikarstvom. Ostvario je dvadeset jednu samostalnu izložbu i izlagao na preko dve stotine grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu (SAD, Rumunija, Španija, Portugalija, Japan...). Dobitnik je brojnih nacionalnih i inostranih nagrada i priznanja: nagrada iz fonda Đorđe Andrejević Kun (1994), nagrada za grafiku na izložbi u Portlandu u Americi (1997), nagrada Udruženja likovnih umetnika Rumunije, izložba u Ploeštiju (2005), nagrada za grafiku na izložbi Iser Josif u Ploeštiju (2009), Judger Award, 8th Annual National Small Print Show, Creede, USA (2008), Druga nagrada na 46. Međunarodnoj izložbi grafike „Carmen Arozena 2018“ u Madridu, Španija (2018), Zlatna igla, Prolećna izložba radova članova ULUS-a (2021), i dr. Od 2001. godine predaje na Akademiji umjetnosti, Univerzitet Banja Luka, Republika Srpska, dok je od 2015. u zvanju redovnog profesora.


 


 


Datum objavljivanja: 01.11.2022.