Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nemanja Milenković: Vrzino kolo

U utorak, 17. aprila 2018. godine od 19. časova u Centralnoj galeriji Šok zadruge otvorićemo izložbu „Vrzino kolo / Nepoznati“ Nemanje Milenkovića.


 


NEPOZNATI



Jelen je životinja koja je starosedeoc na skoro svim kontinentima, te je važan deo ekosistema i ima važnu ulogu u životu čoveka od najstarijih pećinskih postojbina pa do današnjih, savremenih načina življenja. Odrubljivanje glave predstavlja postupak kojim se živom stvorenju odvaja glava od tela.



Serija Nepoznati u fokusu sadrži motiv snažne simbolike i naglašenog konteksta, obezglavljenog jelena. Vremenom, jelen postaje deo gradivnog materijala ljudskog kulturološkog nasleđa i stiče svoju poziciju u tradicionalnim i religijskim segmentima čovekovog života. Činom odrubljivanja nastaje dualitet simbola posmatrajući ovu životinju imenovanom „gospodarem šume“ u brojnim kulturama, kao i u njenoj prezentacionoj ulozi kolektivnih životinjskih žrtava u savremenom običaju lova.



Pozicioniranjem obezglavljenog jelena u nedefinisan prostor, belu prazninu, izmešta se generalna posmatračeva percepcija ove životinje i stavlja se akcenat na stanje beživotnosti. Konkretna fizička deformacija dovodi u pitanje pojmove pojedinačnog i kolektivnog identiteta, te takođe otvara prostore u ispitivanju sopstvenih stavova u etičkom i moralnom vidu ove prakse.



Istraživanjem odnosa ljudi i životinja u savremenom društvu, odlučno prenosim svoj doživljaj koristeći se različitim vizuelnim medijima u svom radu, kojima iznosim svoj aktivistički stav. Izmeštanje iz zone komfora, preispitivanje i reorganizovanje životnih navika posmatrača mog rada predstavljaju osnovne namere. U sredinama gde je društvo posredstvom tradicije izgradilo svoju kulturu življenja gde se većina vodi parolom „na tuđ račun“, poentira se momenat prebacivanja odgovornosti i traženja oslonca u drugima. Nepoznati predstavljaju upravo to-oni su simboli sveokupnih nevinih žrtava tradicije, koja u svojoj osnovi ima oduzimanje tuđeg života posredstvom sile. Da li je to neophodno, ili je legitimno opravdati ga karakterisanjem kao „strast“ ili „sport“, pitanje je na koje serija radova Nepoznati pokušava da ponudi odgovor.



Nemanja Milenković, 2017.



Nemanja Milenković (1996) je umetnik, student AUNS. U svom radu primarno istražuje poziciju životinje u savremenom društvu, istražujući prostor kolektivnog identiteta, odnosno identiteta individue.



Izložbu „Vrzino kolo / Nepoznati“ možete pogledati do 5. maja 2018. (od utorka do subote od 12.00 do 18.00 časova, Zmaj-Jovina 22, pasaž)


 



Datum objavljivanja: 12.04.2018.