Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nemanja Milenković: ƨqqiʜꟼ lliႱ (performans)

U subotu, 1. februara, u 20 časova, u Galeriji SULUV biće izveden performans pod nazivom ƨqqiʜꟼ lliႱ, autora Nemanje Milenkovića. Performans, u trajanju od 31 minut, Nemanja će izvesti zajedno sa Danijelom Matović.


 


Performans ƨqqiʜꟼ lliႱ realizuje se kao reakcija na saznanje o ubistvu Jill Phipps, britanske aktivistkinje za životinjska prava. Nju je u 31. godini života 1. februara 1995. godine pregazio kamion koji je prevozio živu telad povodom avionskog transporta za Amsterdam. Vozač kamiona nije osuđen, iako različite aktivističke grupacije širom Evrope kontinuriano podsećaju na ovaj slučaj svakog 1. februara u godini.

Posledica ovakvog aktivističkog angažmana nije redak primer, a većina sličnih nije dobila razrešenje. Performativnu akciju karakteriše suptilna intervencija na protestnim panelima na kojima su poznati aktivistički slogani ispisani unazad, nalik na refleksiju ogledala, a koji u galerijskom prostoru stvaraju veštačku atmosferu javnog skupa. Publika kretanjem kroz galeriju iščitava invertovane natpise i suočava se sa neočekivanom interakcijom sa protestantima koja nije direkta, glasna, nametljiva.





 

Nemanja Milenković je rođen 1996. godine u Novom Sadu. Osnovne studije završio je 2019. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na studijskom programu Slikarstvo u klasi profesora Dragana Matića, a iste godine upisuje master studije pod njegovim mentorstvom. Do sada je svoj rad prikazao na 9 samostalnih izložbi, preko 30 grupnih izložbi i nekoliko kreativnih radionica. Dobitnik je više priznanja i nagrada od kojih izdvaja Godišnju nagradu Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline SLIKANJE (2019.). Stipendista je Dositeje - Fonda za mlade talente 2018/2019. godine koju dodeljuje Ministarstvo omladine i sporta. Član je SULUV i Šok zadruge. U svom radu primarno istražuje odnos ljudi i životinja u savremenom društvu, istražujući prostor kolektivnog identiteta, odnosno identiteta individue.



Veb adresa: https://nemanjamilenkovic.com/index.html

instagram: https://www.instagram.com/nemanjazmilenkovic/


 



 


Datum objavljivanja: 28.01.2020.