Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nemanja Mate Đorđević: Antidot

Nemanja Mate Đorđević "Antidot", virtuelna izložba 2 - 31. avgust 2021. http://vi.galerijabeograd.org/

 



             


U toku je virtuelna izložba Nemanje Matea Đorđevića “Antidot”, postavljena na web strani Prodajne galerije “Beograd”: http://vi.galerijabeograd.org/




Autor prepoznatljivog likovnog rukopisa na domaćoj i internacionalnoj vizuelnoj sceni i laureat više prestižnih nagrada, Mate Đorđević u okviru virtuelne izložbe predstavlja recentna slikarska ostvarenja nastala tokom 2021. godine. Nadovezujući se na izgrađenu formalnu matricu i poetske preokupacije prethodnih ciklusa, nova platna ispunjena su uznemirujućom ikonografijom: ekspresivna i nadrealna projekcija zoomorfnih motiva, insekata, glodara i bića nalik poluorganskim/polumehaničkim sklopovima. Taktilne vrednosti ovih košmarnih vizija i osećaj tenzije Mate akcentuje virtuoznom upotrebom slikarske materije i sinergijom likovno-fromalnih sredstava u komponovanju slike/crteža – vitalna grafičko-linearna bravura, dinamičnost kompozicije, gestualnost, plastičnost volumena, hromatski kontrasti. Ovim fragmentima mračnih egzistencijalističkih refleksija i jednog mogućeg postapokaliptičnog scenarija, umetnik vodi i svojevrstan stvaralački dijalog sa duhovnim bratstvom književnika i mislilaca, svojih uzora, Rableom, Sartrom, Sioranom, Lotreamonom... Pored slikarskih, Mate predstavlja i nova vajarska ostvarenja takođe egzistencijalističke, saturnijanske i memento mori tematike. Deo prezentacije su i kritički prikazi Muharema Bazdulja, Borisa Mandića, Darka Draškovića, Žan-Lik Šalimoa, kao i intervju sa autorom.




Nemanja Mate Đorđević (1983. Beograd) diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Gordana Nikolića. Izlaže samostalno i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja: 2009. Laureat nagrade iz fonda za crtež Vladimir Veličković; 2012. Nagrada Akademije Lepih Umetnosti, Pariz;  2014. Nagrada Milan Konjović - Likovna jesen, Sombor; 2016. Nagrada za crtež, Osten… Dela autora se nalaze u mnogim javnim i privatnim kolekcijama. Bavi se crtežom, grafikom, slikom i skulpturom. Od 2014. godine živi i radi na relaciji Beograd-Pariz.






 



 


Datum objavljivanja: 05.08.2021.