Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nemanja Lađić: Sigurna distanca

U četvrtak 10. novembra* sa početkom u 18 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti održaće se vođenje i razgovor sa umetnikom Nemanjom Lađićem povodom njegove samostalne izložbe „Sigurna distanaca”.


 


Tema razgovora osim pomenute izložbe biće i dosadašnja praksa umetnika, odnosno na koji način istražuje uticaj savremenih sredstava komunikacije na naš proces opažanja, i kako njegovo delovanje u umetnosti ide ka upotrebi i sagledavanju virtuelne slike odnosno karaktera digitalne stvarnosti. Razgovor sa umetnikom će moderirati: Una Popović, kustoskinja izložbe.



Takođe, u ponedeljak 14. novembra, poslednjeg dana izložbe održaće se Otvorena vrata u Salonu MSUB. Od 17 do 20 časova umetnik Nemanja Lađić biće prisutan u galeriji i zainteresovane posetioce može provesti kroz izložbu i ukazati na svoj metod rada.



Izložba u Salonu MSUB pod nazivom  „Sigurna distanca” nudi nam se kao oprostorena, materijalizovana analiza predstavljačke uloge virtualne slike odnosno karaktera virtuelne stvarnosti. Izložba se predstavlja kao jedinstveni narativ sastavljen iz tri dela, fizički odvojenih ali nadovezujućih celina. Iako tehnički i po doživljaju drugačije, prostorne celine se uvezuju linearno, ispitujući na taj način opažanje i opažajnost kroz nivo imaginacije, prostora oformljenog u cyberspace-u, onoga što nas virtuelno obuzima i onoga što nam se realno u ambijentu nameće. Šestokanalna video instalacija kao centralni deo izložbe simulira formu ulice koja se sastoji od kolekcije momenata, mesta i atmosfera kao nekog ličnog putopisa u kome su svi elementi složeni na nivou presecanja realnog i samo doživljenog.



Datum objavljivanja: 10.11.2022.