Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nela Tonković: Gledaj, prepoznaj, kaži: razgovor sa publikom

Nela Tonković Gledaj, prepoznaj, kaži: razgovor sa publikom četvrtak 7.10. 18h Galerija S MSUV

 



 


„Gledaj, prepoznaj, kaži: razgovor sa publikom“ deo je pratećeg programa izložbe „HORMONOLOGY. Talks and Recognitions“ Maje Rakočević Cvijanov i Edite Kadirić. U četvrtak, 7. oktobra od 18 časova u Galeriji S Muzeja savremene umetnosti Vojvodine publika će biti u prilici da učestvuje u razgovoru sa istoričarkom umetnosti Nelom Tonković.



 



Izložba „HORMONOLOGY. Talks and Recognitions“ Maje Rakočević Cvijanov i Edite Kadirić tematizuje promenu, njeno prihvatanje ili odbacivanje, i poziva posmatrača da se suoči sa emocionalnom ranjivošću viđenom očima dve umetnice.







„Gledaj, prepoznaj, kaži: razgovor sa publikom“ želi da, u formi vođenja i diskusije, olakša posetiocima izložbe razumevanje umetničkog dela, ali i da muzej učini sigurnim mestom za razmatranje tema koje su, ponekad, pohranjene duboko u nama. Publika je pozvana da slobodno pristupi izložbi, da u razgovoru sa umetnicama i kustoskinjom pokrene sva ona pitanja koja želi da učini vidljivim i da se upusti u traganje za odgovorima. Na taj način, muzej kao institucija i izložba kao ispoljavanje njegove misije postaju agenti promene – kako lične, tako i društvene.







Nela Tonković, istoričarka umetnosti i kustoskinja, aktivno se bavi istraživanjem politike kolekcionisanja i izlaganja savremene umetnosti u javnim ustanovama u Srbiji, dok je njena profesionalna praksa usmerena ka medijaciji savremene umetnosti. Posebna oblast njenog interesovanja su tačke kontakta između savremenosti i baštine, kao i upravljanje promenom u muzejima i galerijama.


 



Datum objavljivanja: 04.10.2021.