Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Neka druga dimenzija

U petak, 27. juna 2008. u 19 h, u galeriji Centra za grafiku biće otvorena izložba grafika Neka druga dimenzija umetnice Tatjane Zirojević.


 


"Studenička plastika kao inspiracija se javila iz lične, unutrašnje potrebe za predstavom duhovne energije, za predstavom onog čulnog i materijalnog i njihove korenspodencije. Kao samo traganje za bitkom u izboru motiva presudnu ulogu je imalo simboličko značenje skulpture. Ona govori o iskonskoj bogotražilačkoj temi, poznavanju istine o dva puta, puta života i puta smrti. Tri osnovna značenja sklupture južnog portala, kao motiva, njen profilaktički zaštitnički karakter i aluzija na raj, utvrdili su me u shvatanju južnih vrata kao prolazu između dvije dimenzije, dva princima materijalnog i duhovnog, smrtnog i besmrtnog. Simbolično, ovaj portal postaje za mene prolaz između dvije dimenzije.

Može se reći, da je upravo taj prostor nosilac značenja cjelokupnog rada, jer on, uokviren likovnim predstavama, predstavlja prostor za prolaz između dvije dimenzije, vezu između dva suprotstavljena svijeta. On ostaje čist, nedirnut od strane umjetnika upravo zato da ostavi prostor posmatraču da pronađe put do svoje lične duhovnosti.




Umjetnost podrazumijeva međusobnu interakciju autora umjetničkog djela i publike (tj. posmatrača). To je ono čemu najviše značaja pridajem kad je o ovom djelu riječ. Posmatrača, u jednom smislu, stavljam u ulogu „umjetnika“ jer je on, koliko i sam umjetnik, bitan za gradnju ovog djela. On samim svojim postojanjem i prolaskom kroz instalaciju, postavljenu u prostoru, daje smisao. Svako djelo ima dva plana. Prvi plan predstavlja ono vidljivo, materijalno, opipljivo. To su boje papir i površina. Drugi plan, odnosno taj duhovni sadržaj umjetničkog djela, znači nešto više, nešto što postoji iz sadejstva živog posmatrača. Svako umjetničko djelo jeste realan materijalni objekat, ali u njemu postoji nešto irealno, duhovno i idealno. Moj rad simbolizuje prolazak u nešto drugo, a simbol je instrument mišljenja u likovnoj umjetnosti koncepcije. Dok su prvi simboli u djelu kolektivni, drugi su lični, složeni i zagonetni, pokreću asocijacije, a ne razum i razumijevanje. Ka motivu u radu ne polazim od prirode i znaka iz prirode, već od postojećeg skupa simbola, kome  pridružujem svoje simbole, a stavljajući ga u novi prostor svi njegovi simboli postaju moji lični."


Tatjana Zirojević


 


Rođena 1981. godine u Sarajevu. Diplomirala je 2004. godine na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, odsek grafika, u klasi profesora Branka Miljuša. Godine 2004. upisala je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafika, u klasi profesorke Biljane Vuković.


 



Datum objavljivanja: 25.06.2008.