Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Neba

Serija slika " Neba“ Anite Bunčić, sastavljena je od niza radova većeg formata, rađenih u klasičnoj tehnici – ulje na platnu. Radovi su povezani tematskom celinom, motivom neba.

 


Simptomatično ili ne, ali u poslednje vreme oči i pažnja mnogih umetnica okrenuta je ka nebu, fenomenu fizičkog ali i području duhovnog, romantičnog...Serija slika "Neba" Anite Bunčić, sastavljena je od niza radova većeg formata, rađenih u klasičnoj tehnici – ulje na platnu. Radovi su povezani tematskom celinom, motivom neba.Kako kaže sama autorka, za nju je nebo igra svetlosti i boje, doživljeni etar, prostranstvo, iskustvo praznine i prostor u kome se odvija dinamizam svetlosti.Ono je nekada  ples, nekada bitka, a nekada samo jedan san.



A Ljubica Jelisavac Katić, istoričarka umetnosti , u predgovoru kataloga piše:



"... Fluidne slike sugestivnih, koherentnih celina i stila koji podrazumeva salivenost i tenziju, izbalansiran odnos svetlog i tamnog, atraktivnost i zagonetnost prosto uvlače u sebe posmatrača. Ponuđeno mu je toplo “parče” neba, nikad zaista uznemirujuće iako misteriozno. Pozvan je na instrospekciju ali i na lični izazov u odnosu na boju kao simbol."



Anita Bunčić rođena 1976. godine u Beogradu. Diplomirala i magistrirala  slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član ULUS-a od 2001. Izlagala na  tri samostalne ( Pariz, Austrija, Beograd) i preko dvadeset pet grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Studijski boravak u Cite internationale des arts (Pariz) i u Litvaniji. Dobitnik je dve  nagrade za slikarstvo 2000 iz Fondacije Galerije Pero i  Fonda Marić.


 


Datum objavljivanja: 02.04.2008.