Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

(Ne) ready made

Damjanove i Nikoline vizuelne i tekstualne označitelje možemo sagledati i kroz kritiku monopolističke kapitalističke proizvodnje. Ta vizura podrazumeva mentalno plutanje tokovima kapitala i rada u procesu proizvodnje, marketinga, brendova, trendova, reciklaže...

 


"Varijacije neizbežno stvaraju nove varijacije. Kada se jednom pokrenu, varijacije se, po svojoj prirodi, eksponencijalno šire. Što je luđa kombinacija, jedinstveniji je rezultat.Realnost našeg vremena iziskuje mešanje postojećeg u nešto uzbudljivo/učenje kroz zabavu, kafa s mlekom, korporacijski univerzitet, antibakterijska odeća, infozabava, TV večere, psihološka lingvistika, biotehnologija, elektronska pošta, dzin tonik... 


Ritam pop-pronalazaštva se čuje u Galeriji. Mada je Velicki malo scratch-ovao, ali  njegovi akteri uspeli su da "uhvate korak". Nema sintetičkog zvuka, čak ni dok Damjan slatkiše lepi za zidove. Nema ni gangsta rap-a iako su ovo blizanci graffit-a, stickers-a... svih vidova street arta. Samo što su neke ulice još uvek neasfaltirane. Po njima se Velicki kreće. 


Damjanovi crteži su poput jednominutnih pesama grupe Minutemen/punk energija, jazz, funk, oštri, politički svesni, sa finim humorom, satirom i ironijom. Nikolina i Damjanova percepcija je komleksna. Prikupljaju slike, mirise, zvukove i od njih stvaraju jednostavne, nove prizore. Vedre. Čiste. Ponekad i oštre.  Analiza podkulturnog stila je pokušaj da se roba  kao  označitelj zamrzne u fiksne odnose subverzivnog otpora. Slatkiši su za zid zalepljeni. Kao u prodavnicama diskova kad napišu OMOTI SU PRAZNI! Ostalo je zakucano. 


Damjanove i Nikoline vizuelne i tekstualne označitelje možemo sagledati i kroz kritiku monopolističke kapitalističke proizvodnje. Ta vizura podrazumeva mentalno plutanje  tokovima kapitala i rada u procesu proizvodnje, marketinga, brendova, trendova, reciklaže...To je kao virenje kroz ključaonicu dok se oko/iza nas smenjuju mini metamorfoze makro realnosti dvojice autora. Virenje bi tako SAMO narušilo vedrinu koju su stvorili. "                      


                                                                                           Jelena Spaić


Izložba u Galeriji FLU traje do 11. avgusta.


 


 


Datum objavljivanja: 05.08.2008.