Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Natur & Art u Mariboru

Nakon Narodnog muzeja u Valjevu, Kuće legata i Mikser festivala u Beogradu, Nature & Art projekat biće predstavljen u Sloveniji. Od 1-14 jula, u galeriji Ex:garaža, Gregoričeva 56 u Mariboru, održaće se prezentacija i izložba projekta Nature & Art. Domaćin izložbe je Son:Da fondacija


 


U istoriji čovečanstva, umetnici su uvek imali potrebu da se bave ključnim problemima svoje epohe. Jedan od najvećih problema današnjeg čoveka je njegova otuđenost od prirode, od svega što on jeste.



Umetnost koja se bavi povezivanjem čoveka sa prirodom je istovremeno i angažovana i blagotvorna. Ona nije deskriptivna i ne oponaša. Ona se trudi da bude baš onakva kakva je priroda. Nastaje onako kako se smenjuju godišnja doba, kako pada kiša, kako diše i drhti zemlja, kao voda koja uvek tiho nadje svoj put...



Trajanje, strpljenje, pulsacije. Surovost, hladnoća, mirisi. Iznenađenja i radost stvaranja novog, neočekivanog. Neznanje i krotkost. Pomirenost sa samim sobom.



Preduslov nastanka ovakve umetnosti je svest da jedino u skladu sa ritmovima prirode i prepuštanjem njima, mi dolazimo do one harmonije koja se reflektuje na umetnička dela. Ta čvornovata, surova i živa harmonija je osnov umetničkih dela ovog koncepta.



Nature & Art projekat je nastao iz tihe potrebe jednog broja umetnika, da ne prihvati postmodernistički simulakrum i da na elementima pralikovnog, arhetipskog i neestetiziranog, gradi svoju umetnost u vremenu hiperprodukcije, hiperinformacija i hiperseksualnosti. Ova umetnost nije opozit bilo čemu. Ona nije bunt, utopija i manifest, ona, jednostavno, jeste. Kao bilo koja egzistencija u prirodi.



Umetnici: Porodica bistrih potoka, Kosta Bogdanović, Đorđe Stanojević, Son:Da, Milena Putnik, Radomir Knežević, Marko Crnobrnja, Milorad Mladenović, Branislav Nikolić, Katarina Popović, Dušan Petrović.



Umetnički direktor: Đorđe Stanojević; Kustos: Saša Janjić; Menadžer projekta: Aleksandar Đukić; Organizacija: VA


 



Datum objavljivanja: 29.06.2011.