Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nataše Galečić: Kosmologija odbačenih stvari

U petak 30. novembra u 19 časova otvara se izložba autorke, Nataše Galečić
pod nazivom, "Kosmologija odbačenih stvari". 30. novembar – 17. decembar 2018.

 



 


Nataša Galečić (1986, Beograd) diplomirala je na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, 2010. godine. Master studije završila je na Mur Koledžu za Umetnost i Dizajn u Filadelfiji (SAD), na odseku Studijska umetnost, 2013. Izlagala je u zemlji  i inostranstvu (Austriji, Bugarskoj, Grčkoj, Irskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Holandiji, Švajcarskoj). Autorkina iskustva stečena putovanjima dovela su do stvaranja prostornih instalacija i crteža koji su istovremeno centralizovani oko ideje fragmentarnosti i interkonekcije malih jedinjenja koja utiču na ponašanje i formiranje veće celine. Galečić preispituje mogućnost sinergije zbira svih ujedinjenih sila nastalih kao rezultat mnogobrojnih individualnih interakcija različitih bića ⎯ bez obzira na to da li je u pitanju posredno, promišljeno ili slučajno delovanje.







Za kreiranje svojih prostornih instalacija Nataša koristi odbačene predmete. Brižljivo ih skuplja, bira, čisti. Njima gradi prizore savremenog doba koji neumoljivo podsećaju na pejzaž, zamak, grad ili dečije igralište pun lepote, bajkovitosti, bezbrižnosti i razigranosti. Na drugi pogled pažnju privlače elementi od kojih je ovaj svet sastavljen - odbačeni, upotrebljeni predmeti, smeće savremenog konzumenta.

  

Crteži Nataše Galečić predstavljaju posebnu umetničku celinu. Na njih kroz liniju prenosi likovnost i ideju nastalu u instalacijama. Posebnu ulogu na njima ima kolorit, kao i detalji pomoću kojih definiše apstraktne prizore dajući im realan okvir. Kompoziciono uspešno rešeni crteži posmatraču prenose priču i duh koju smo isčitali kroz instalacije. Nazivi radova u originalu: Wirebeat, Rea Mountains Growing In Gardens, Milky Mountains Breaking Apart, Looking For A Spot Under A Palm Tree, Greenhouse umnogome dopunjuju njihov likovni izraz usmeravajući naše misli u pravcu Natašinih težnji. Nazivi nose u sebi poetiku i duboki smisao asocirajući na film i muziku. Sam naziv pokreće na razmišljanje, iskazuje ideju, priča priču.



                                                      


Slavica Obradinović, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 


 



Datum objavljivanja: 28.11.2018.