Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nataša Vasilić: Naturaliter

U utorak, 14. oktobra u 19h u Foajeu Kulturnog centra Pančeva, otvara se samostalna izložba keramike autorke Nataše Vasičić, pod nazivom, "Naturaliter".
Dipl. filozof Marija Jovanović Nataša Vasilić: Naturaliter


 


Inspiraciju za izložbu “NATURALITER” umetnica Nataša Vasilić pronalazi u svojoj fascinaciji prirodom i procesima koji se unutar nje odvijaju. Za razliku od prvih grčkih filozofakoji su u svom naporu da saznaju istinu i princip svega postojećegtakođe bili okrenuti prirodi i posmatranju iste,ali tako što su pokušavali da otkrijušta jetošto se nalazi sa one strane čulnog izgleda stvari koje nas okružuju,a što u stalnom kretanju i stalnim promenama koje karakterišu prirodu ostaje isto, što se ne menja,umetnicasvojim radovima želi da pokaže i otkrije upravo suprotno - šta se dešava sa onim pojavnim,onim očiglednim, u istom tom neprekidnom kretanju, neprekidnoj promeni.



U centru njene pažnje i ispitivanja nalazi se drvo kao jedan od mnoštva oblika kroz koji se priroda manifestuje. Podstaknuta starim verovanjem po kome se na određeno drveće, pa i čitave šume, gledalo kao na osu sveta oko koje je grupisan kosmos, umetnica na svojim radovima ne prikazuje drveće u celini, već je segment stabla kadriran tako da koren i grane izlaze iz zadatog formata, nagoveštavajući dalji rast i veličnu. Okvir van koga drvo fiktivno raste predstavljen je u obliku kruga kao simbola univerzuma, odnosno celokupne prirode i neprekidnih cikličnih kretanja unutar nje. Fascinirana pre svega harmonijom u kojoj se međusobno nalaze oblik i proporcije drveta, kao i neprekidnom transformacijom, pokretom i dinamikom te samo naizgled statične figure, ona na najsuptilniji način, svojom prefinjenom i zahtevnom tehnikom, razotkriva i ukazuje nanjegovu zadivljujuću prirodu.



Radovi su izvedeni kombinacijom keramike i lesonita. Keramika je rađena tehnikama: raku, goli raku i kombinacijom keramike sa sito štampom.



 

Dipl. filozof Marija Jovanović



 

Rođena je 1981.godine u Beogradu. Završila je Školu za dizajn, Odesek za dizajn ambalaže, 2000.godine.Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na Odseku za keramiku, 2005.godine. Član je ULUPUDS-a, u statusu samostalnog umetnika, od 2009.godine. Priredila je četiri samostalne izložbe, učestvovala na preko četrdeset grupnih žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu, i na više umetničkih kolonij. Dobitnica je tri nagrade. Radovi joj se nalaze u kolekcijama muzeja u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu.


 


 



Datum objavljivanja: 13.10.2014.