Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nataša Dimitrijević

U programu Galerije FLU za april od 14. aprila održaće se magistarska izložba Nataše Dimitrijević

 

Opčinjenost kamenom kao materijalom, proizvodi brojne asocijacije. One u transformisanju umetničkim činom postaju naznake sveta između materijalne i duhovne realnosti.

Magistarska izložba mozaika i slika Nataše Dimitrijević predstavlja dela nastala u protekle dve godine, kao rezultat potrage za spoznajom skrivenog  života predmeta, kroz oduhovljenje motiva, kao i traganja za ličnim izrazom slikanjem, izradom mozaika ili kombinovanjem tradicionalne veštine i moderne umetničke tehnologije,
kroz zidne tehnike kao što su mozaik, zgrafito i slikanje fresco secco.

Kamen, malter, staklo i keramika u kombinaciji sa pigmentima i akrilnim bojama, kroz asocijaciju na svetovno i duhovno, pričaju jednu doživljenu, istinitu  balkansku priču. Zavičaj i mirisi pod toplinom južnog neba, prikazani su dubinom osećanja  i bogatstvom kolorita.

Kod dela u tehnici direktnog ubadanja mogu se primetiti voluminozne forme koje imaju skulpturalne ambicije, usmerene ka izražavanju rasta i smisla oblika u materijalu.

Ono što pokreće na stvaralaštvo i umetničko istraživanje je kulturno nasleđe Balkana, pre svega  mozaik,  egzistiranje ove tehnike kod nas niz vekove i savremeni pristup ovoj tradicionalnoj umetničkoj veštini.
  


Nataša Dimitrijevuć je rođena 1979.god. u Vranju.

Diplomirala 2004.godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Slobodana Roksandića.

Magistrant je zidnog slikarstva na istom fakultetu, kod profesora Đura Radlovića.

Učesnik je više grupnih izložbi i međunarodnih kolonija.

2006. godine učestvovala na X svetskom kongresu mozaičara AIMC u muzeju savremene umetnosti, Skopje.



 


Datum objavljivanja: 01.04.2008.