Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Naslovna strana / Front Page

U utorak, 17. novembra, 2009. godine u 19 časova u Galeriji Feniks, Tadeuša Košćuška 28, otvara se prateća izložba Međunarodnog Zlatnog pera, pod nazivom, "Naslovna strana / Front Page". Izložba se može pogledati do 28. novembra.

 


Svakodnevno preplavljene percepcije mnoštvom časopisa, publikacija, knjiga, virtuelnih slika, savremenik razmišlja o naslovnoj strani kao o čedu sopstvenog doba, izuzetno retko dobro profilisanog estetskog kvaliteta, češće preglasnog vizuelnog govora, prenatrpanog, konfuznog sve do pada u vulgarnu kakokofoniju, kič. Istorijski, naslovna strana je  stara koliko i Gutenbergova galaksija, štaviše u različitim formama grafičkog lista predstavljala je, u vekovima opšte nepismenosti, Bibliju, totalnu informaciju za društvene slojeve izvan elitnog kruga, konzumenata knjige. Iz grafike takve namene su se razvile i druge forme savremenih komunikacija kao što je plakat, katalog, bilbord, utičući povratno na opremu knjige, čija se vizuelna atraktivnost i sublimirani sadržaj, posebno sa razvojem džepne knjige, premešta iz unutrašnjosti na njenu naslovnicu. Komercijalizacija izdavaštva i sve oštrija trka sa medijima, koji će, predviđa se, kroz nekoliko decenija, osvojiti ogroman deo globalnog čitalastva, donela je naslovnoj strani sve veći značaj, imperativ estetike spojene sa atraktivnošću, i naposletku, tržišnog uspeha.


Kamerna postavka ostvarenja dvanaest umetnika i dizajnera,  je sastavljena od naslovnih strana koje pripadaju klasičnom izdavaštvu-luksuznih leksikona, monografija, knjiga,  priručnika, korpusu avangarnih časopisa  za dizajn i arhitekturu, stripa, trailer-a za crtani film, kataloga značajnih izložbi savremene umetnosti... Od pravog dizajnerskog pristupa, gde je tipografija profinjeno uravnotežena sa vizuelnim poljem, preko smelih ili ultra minimalnih zahvata, oblikovni principi se razlikuju kako stilski tako i po dominaciji grafičkog, slikarskog ili fotografskog rečnika. U posebnom delu je nekoliko mladih umetnika, diplomaca sa fakulteta Srbije i Crne Gore,  koji daju sliku o tendencijama neoekspresionizma, pop-arta, multimedijskih prožimanja, predstavljajući budućnost sveta štampe,  vitalnog sve dok god bude živela čovekova ljubav i potreba da drži, lista, upija, uživa u, po mnogima, najznačajnijem i najdemokratičnijem civilizacijskom izumu-knjizi. 


Naposletku, pogledajmo izbliza naslovnu stranu jubilarnog kataloga Zlatnog pera čiji je autor Dušan Petričić, maestro od pera i duha. Nisu li pedeset svećica na torti sa plamičcima poput pera koja, u finim vremenima po izdavaštvo, gore raskošno, a u onim problematičnim, gotovo da gasnu, simbolično povezani sa sudbinom plemenite umetnosti ilustracije. No, rođendanska torta presečena na pola, na podlozi  u najveselijoj od svih boja, poručuje da je na putu Pera još pola veka, bar! 


Mirjana Vajdić Bajić, istoričar i teoretičar umetnosti 


Portfolio Galerija Feniks


 


 


Datum objavljivanja: 13.11.2009.