Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Narodni muzej Zrenjanin u 2016. godini

Godina koja se nalazi za nama bila je uspešna za naš Muzej, obeležili smo 105 godina postojanja, kao i 50 godina od preseljenja i otvaranja stalne postavke u sadašnjem zdanju, bivšoj Palati finansija.


 


U Narodnom muzeju Zrenjanin tokom 2016. godine realizovane su 22 izložbe, a broj posetilaca Muzeja dosegao je preko 44.000, predstavili smo se na međunarodnom muzejskom festivalu u Moskvi, kao i na dodeli nagrade „Živa“ u Zadru, priredili mnogobrojne radionice, predavanja, promocije knjiga i koncerte. Tokom 2016. godine otvoren je renovirani deo stalne postavke Likovne zbirke u kojem su smešteni legati, otvoren je i potpuno nov legat porodice Varadi, a rekonstruisana je i modernizovana postavka koja se odnosi na ptice Vojvodine. U okviru projekta Gradovi u fokusu Ministarstva kulture Republike Srbije u 2016. godini zrenjaninskom muzeju odobrena su sredstva za rekonstrukciju atrijuma, a radovi će se nastaviti u 2017. godini.


REKONSTRUISANI PROSTORI STALNE POSTAVKE NMZ

Tokom 2016. godine svečano je otvoren renovirani deo stalne postavke Likovne zbirke u kojem je smešteno šest legata: Uroša Predića, Tivadara Vanjeka, Pauline Sudarski, Friderike Bende, Zlate Markov-Baranji i Ljubice Tapavički. Takođe, otvoren je i legat porodice Varadi koji predstavlja salon-kabinet jedne od uglednijih porodica u Velikom Bečkereku (Zrenjaninu, Petrovgradu) koja je kroz čitav 20. vek kontinuirano bila prisutna u javnom životu grada, posebno kroz rad porodične advokatske kancelarije. U okviru stalne postavke Prirodnjačkog odeljenja rekonstruisana je i modernizovana postavka koja se odnosi na ptice Vojvodine i u kojoj posebnu celinu čine predmeti iz dve značajne poklon-kolekcije Emila Gladića iz Kumana i Vladimira Omčikusa iz Perleza.


NAJPOSEĆENIJE IZLOŽBE

Najposećenije izložbe u 2016. godini u Salonu bile su Pazi, snima se! – Vek bioskopske kulture u Zrenjaninu, Beogradski atlas Jovana Cvijića, Kultura sećanja: Ko ne pamti iznova proživljava i Dela bečkih baroknih majstora u Vojvodini. Godinu smo završili izložbom prirodnjačkih fotografija Naša priča o prirodi Predraga Kostina i Danila Đekovića. Najposećenije izložbe u Malom salonu bile su Moda šešira, Banatska mala pruga, Izložba o Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“  i arheološka izložba Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta. Ove godine u saradnji sa Narodnim muzejom iz Beograda prvi put smo organizovali izložbu na otvorenom – Art tura, koja je bila postavljena na gradskom trgu i fasadama zgrada.


GOSTOVANJA IZLOŽBI

Tokom 2016. godine u Ogranku SANU u Novom Sadu u periodu od 12. do 21. maja gostovala je izložba našeg muzeja pod nazivom Narodni vez, tradicija kao inspiracija, a od 28. novembra u Galeriji Narodne biblioteke u Novom Bečeju gostuje izložba Pazi, snima se! – Vek bioskopske kulture u Zrenjaninu.


UČESTVOVANJE NA DODELI NAGRADE „ŽIVA“ ZA NAJBOLJI SLOVENSKI MUZEJ U ZADRU (HRVATSKA)

Ove godine Narodni muzej Zrenjanin dobio je priliku da predstavi svoj rad na dodeli nagrade „Živa“ za najbolji slovenski muzej, koja je održana u Muzeju antičkog stakla u Zadru (Hrvatska). Nagradu već tri godine dodeljuje Forum slovenskih kultura i Evropska muzejska akademija (EMA).





UČEŠĆE NA MEĐUNARODNOM MUZEJSKOM FESTIVALU „INTERMUZEJI 2016“ U MOSKVI

Na međunarodnom muzejskom festivalu „Intermuzeji 2016“, ruski muzej „Kolomenski kremlj“ iz Kolomne predstavio se projektom „Kolomna–Srbija. Zajedno gradimo budućnost“ u okviru kojeg je bio izložen materijal o arhitekti Nikolaju Krasnovu i slikaru Aleksandru Lažečnikovu iz našeg muzeja.


STRUČNI RAD

U 2016. godini u zrenjaninskom Muzeju rađeno je na zaštiti muzealija u postavci i depoima, a kustosi su vršili istraživanja i objavljivali radove u stručnim publikacijama – Radu Muzeja Vojvodine i Glasniku muzeja Banata.


PEDAGOŠKI RAD

Kreativne radionice i časovi u stalnoj postavci, kao i radionice u ambijentima tematskih izložbi su i u 2016. godini bili redovni oblici rada sa najmlađim posetiocima i decom iz osnovnih i srednjih škola. Pedagoške aktivnosti tradicionalno su bile deo manifestacija Noć muzeja, Dani evropske baštine i Dečja nedelja. Ove godine muzej je učestvovao i na Mamutfestu u Narodnom muzeju Kikinda arheološkom radionicom, a jedan od programa u okviru manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 bila je izložba dečjih radova „Odjeci  – Divno smo se družili“ koja je prikazala izbor radova nastalih tokom 2015. i s početka 2016. godine u likovnim radionicama. Tokom Dečje nedelje u stalnoj postavci, posetioci i učesnici muzejske igraonice mogli su da vide kamernu izložbu igračaka iz muzejskog fonda.


MEĐUNARODNA SARADNJA

Tokom decembra u stalnoj postavci Narodnog muzeja Zrenjanin realizovana je zajednička radionica za decu u saradnji sa Muzejom „Atila Jožef“ iz Makoa (Mađarska). Radionicu na mađarskom jeziku održao je pedagog muzeja iz Makoa, i to je bila prva u nizu aktivnosti međunarodne saradnje između naša dva muzeja. U planu je i radionica Pedagoško-informativne službe Narodnog muzeja Zrenjanin na srpskom jeziku koja će biti održana u Muzeju „Atila Jožef“ u Makou.


OSTALE AKTIVNOSTI

Uz izložbe realizovan je i veliki broj dodatnih programa: predavanje “Defile banatskih spahija pred carem Franjom Josifom I – od Budimpešte do Velikog Bečkereka”, projekcija filma “Prirodna baština srednjeg Banata”, “Banatsko veče – Rogalj u Muzeju”, predavanje „Nematerijalno kulturno nasleđe u turističkoj ponudi Srbije“, promocija knjige “Atentat 1934.”, Veče posvećeno Sergeju Jesenjinu, promocija knjige „Karakter ratova za razbijanje Jugoslavije“, video prezentacija „Stalna postavka Narodnog muzeja Zrenjanin“ u Gerontološkom centru Zrenjanin, projekcija filmova „Zrenjanin, čovek i grad“ i „Albertov put“, koncert ansambla flauta “Shimmering flutes” sa gostima, Mini-festival etnološkog filma, premijera filma “Majstori banatskog slikarstva”, predavanje o baroku „Ah ti, nesavršeni, raskošni biseru“. Narodni muzej Zrenjanin učestvovao je u Manifestaciji „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“, Evropskoj noći muzeja, Mamutfestu 2016, Danima evropske baštine i Dečjoj nedelji.


MANIFESTACIJA „MUZEJI SRBIJE DESET DANA OD DESET DO DESET“ I EVROPSKA NOĆ MUZEJA (12–21. MAJ 2016.)


Tokom manifestacije „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10” otvorene su izložbe „Odjeci  – Divno smo se družili“ i „VII Bijenale mozaika – Tragom energije i svetlosti”, organizovano je etno-veče „Prelo u Muzeju“, dok je u Salonu bila aktuelna izložba „KULTURA SEĆANJA: Ko ne pamti iznova proživljava“ iz Narodnog muzeja Kraljevo. Za Evropsku noć muzeja (21. maj 17–01h) bilo je osam kamernih postavki: „Lužički Srbi i Banat u sklopu srednjovekovnih seoba”, „Šta to beše zdravstvena kultura?” (dijaprojektor i slajdovi iz dvadesetih godina XX veka), „Zapisi u stenama“ (fragmenti stena sa fosilnim ostacima), „Hor Josif Marinković – prvaci sveta”, „Dim iz naših lula“ (postavka lula iz zbirke pribora za pušenje Etnološkog odeljenja), „Šta je nama naš kombinat dao“ (fotografije proizvoda Kombinata „Servo Mihalj” iz 1963. i 1964. godine), „Naše staklo – 170 godina od osnivanja prve fabrike stakla u Srbiji“ i „Nekropola iz Sečnja“. Realizovane se tri radionice: „Indijana Džons i lopatica“, „Obojimo prošlost” i „Komadić po komadić – mozaik avantura", i četiri koncerta: koncert Muzičke kreativne radionice – Muzičko zabavište „Kolegijum“, koncert „Gitara među mozaicima“, koncert hora „Žene mironosice” i koncert „BID bend – Gradski duvački orkestar Zrenjanin.


Ulaz na sve sadržaje bio je besplatan.


 


 



Datum objavljivanja: 29.12.2016.