Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Narodni muzej Zrenjanin

U četvrtak, 29. maja 2008. godine, u 19 časova u Dvorani klasične umetnosti Narodni muzej Zrenjanin svečano otvara deo stalne postavke koji obuhvata zbirke Prirodnjačkog i Arheološkog odeljenja i Starije istorije.

 


Narodni muzej Zrenjanin je posle pretrpljene štete prilikom nevremena 2003. godine morao da povuče eksponate iz svoje stalne postavke. Tokom prethodnih godina u nekoliko etapa postavka zrenjaninskog Muzeja je renovirana a ovim otvaranjem prirodnjačkog, arheološkog i istorijskog dela stalna postavka je kompletirana i u celosti ponovo otvorena za posetioce.

Pored umetničkog dela stalne postavke, koji obuhvata dva segmenta – likovnu i primenjenu umetnost, etnološkog  dela i postavke novije istorije koji su do sada otvoreni, od četvrtka 29. maja 2008. godine posetiocima će biti dostupna i nova, renovirana i savremenija postavka eksponata iz prirodnjačke, arheološke i istorijske zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin.


 



Novine u postavci su savremen muzeološki pristup prikazivanju muzejskih predmeta. Prirodnjačko odeljenje, čiji je kustos muzejski savetnik Svetozar Santovac, je po prvi put u istoriji muzeja predmete iz svoje zbirke izložilo u diorami a izložene su i kosti mamuta. Autor nove arheološke postavke je kustos arheolog  muzejski savetnik Snežana Marinković a postavka obuhvata eksponate postavljene hronološkim redom od najstarijeg perioda starčevačke kulture (6.400 godine pre nove ere) do eksponata iz srednjeg veka (XII – XIII vek). Odeljenja starije istorije obuhvata period od prvih pomena imena grada (početak XIV veka) do druge polovine XIX veka i raspolaže bogatim zbirkama koje su predstavljene i u stalnoj postavci (zbirke hladnog i vatrenog oružja, starih karti, pečata, originalnih dokumenata, autor postavke je viši kustos istoričar Vidak Vuković.


 


Datum objavljivanja: 26.05.2008.