Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Narodni muzej u Zrenjaninu

Posle vrlo uspešnih prethodnih godina Narodni muzej Zrenjanin je i u 2008. godini ostvario kontinuitet u radu organizujući zanimljive i atraktivne izložbe.

 


Od januara do decembra 2008. godine u zrenjaninskom Narodnom muzeju bilo je realizovano 30 izložbi koje je, zajedno sa stalnom postavkom, pogledalo 82.964 posetioca.


Izložbe

U 2008. godini posebno ističemo nekoliko izložbi koje su bile realizovane u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin: izložbu unikatnog nameštaja Marindom, retrospektivnu izložbu Milene Pavlović Barili, Kostimi i scenografije Miodraga Tabačkog, Službeno odelo u Srbiji u 19. i 20. veku, Slike i skulpture iz zbirke Đure Popovića, izložbe slika Zdravka Mandića kao i akademika Radomira Reljića i izložba Skeleti uživo.

Od izložbi u Malom salonu izdvajamo sledeće: Karikature Predraga Koraksića – Coraxa, Festival jednog pisca – Stanislav Vinaver, Photo Expo - Grad Zrenjanin, izložbe slika Hamerštil i Vladislav Vukov, međunarodna izložba fotografija Orhideje i izložba Savremena kineska grafika.

U Holu zrenjaninskog muzeja posetioci su između ostalih izložbi mogli da pogledaju i sledeće: fotografije na temu dečijih prava - Veliki Mali, Odjeci – Načinimo od kuće dom, Pravoslavlje na internetu.


Završena nova stalna postavka

Paralelno sa bogatom izložbenom aktivnošću u Narodnom muzeju Zrenjanin od 2005. godine u nekoliko etapa renovirana je i osavremenjena stalna postavka, najpre umetničko odeljenje, deo etnologije i istorije a u maju 2008. godine kompletirana je stalna postavka prirodnjačkim i arheološkim odeljenjem, kao i postavka starije istorije.

Takođe je otvorena i Soba sporta koja je deo stalne muzejske postavke a izloženi predmeti predstavljaju istorijat sporta u našem gradu od kraja XIX veka do danas.

Stalna postavka Narodnog muzeja Zrenjanin jedna je od najatraktivnijih i najkvalitetnijih postavki u Srbiji. U prethodnih nekoliko godina zabeležen je porast poseta stalne postavke zrenjaninskog Narodnog muzeja.

 

Najposećenije izložbe

Najposećenija izložba bila je izložba "Skeleti uživo" koju je videlo  13.022 posetioca a za njom slede izložbe "Slike i skulpture iz zbirke Đure Popovića" (broj posetilaca – 9.022), "Službeno odelo u Srbiji u 19. i 20. veku" (7.265), "Marindom" (6.215), retrospektivna izložba Milene Pavlović Barili sa revijom haljina izrađenim po nacrtima poznate umetnice (5.379).


Ostale aktivnosti

Pored izložbenih delatnosti Narodni muzej Zrenjanin nastavio je sa organizovanjem koncerata klasične muzike, promocija, književnih večeri, seminara, predavanja i radionica za decu.


Portfolio narodni muzej Zrenjanin


 


Datum objavljivanja: 12.01.2009.