Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Narodni muzej u Beogradu

U sredu, 17. decembra, u 12 časova će u artrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, biti održana prezentacija "Jedinstvene baze podataka muzeja Srbije – savremeni oblik dokumentovanja znanja o nacionalnoj baštini" koja je kreirana u okviru projekta Muzejsko informacionog sistema Srbije (MISS).

 


Strategija razvoja muzejskog informacionog sistema je definisana u prvoj polovini devedesetih godina u Narodnom muzeju u Beogradu, a osnovno obeležje razvoja je kreiranje jedinstvene baze podataka muzeja Srbije u skladu sa postojećim međunarodnim standardima.


Značaj utvrđivanja standarda je u činjenici da se nakon postavljanja istih otvara mogućnost sinhronizacije i evaluacije dostignutog nivoa razvoja ne samo u lokalnim okvirima, na republičkom ili regionalnom nivou, već pruža mogućnosti povezivanja i saradnje na međunarodnom nivou.


Sa ciljem da se intenzivira pristup pri rešavanju informatizacije muzejske delatnosti, a u svrhu podrške razvoja i primene dokumentacijskih standarda i šireg pristupa informacijama o muzejskikm fondovima tim stručnjaka je čitavo desetleće radio na realizaciji ovog neizmerno važnog projekta.


Projektni tim, sačinjen tako da sa oba aspekta, muzeološkog i informatičkog, na najbolji način odgovori zahtevima koji su pred njim postavnjeno sačinjavaju: ing. informatike Goran Gavrilović i muzejski savetnik Neda Jevremović, rukovodioci projekta (Narodni muzej u Beogradu) i dr Srđan Kosovac, rukovodilac IT  dela projektnog tima (firma SIS- Softver informacioni sistemi).  


Idući u korak sa vremenom, svakodnevno osavremenjavajući metodologiju kojom se koristimo u zaštiti, prezentaciji i interpretaciji kulturnih dobara koje brižljivo čuvamo, Narodni muzej u Beogradu čini sve da, kao centralna ustanova zaštite, pruži najbolji primer staranje o neizmerno vrednom nasleđu.


Kako smatramo da je ovo pravi momentat da se upoznamo sa svim mogućnostima koje savremene tehnologije pružaju pri obradi,  interpretaciji i prezentaciji muzejskih fondova pozivamo Vas da u artrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, prisustvujete javnoj prezentaciji desktop i veb demo aplikacije baze podataka Muzejsko informacionog sistema Srbije.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


Datum objavljivanja: 13.12.2008.