Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Narodni muzej u Beogradu

Narodni muzej u sredu, 3. decembra 2008. godine, u 11,30 časova, u atrijumu Muzeja, organizuje konferenciju za štampu, na kojoj će predstavnicima medija biti pružena mogućnost da se informišu i dobiju odgovore na pitanja od interesa za javnost.

 


SAOPŠTENjE ZA JAVNOST


Narodni muzej je, nakon više pukušaja da od nadležnih dobije relevatne informacije o statusu neophodnog projekta rekonstrukcije (jedan od pokušaja je i pismo Upravnog odbora, direktora i zaposlenih sa 86 potpisa), obavešten putem medija, iz izjave ministra kulture, da se u decembru ove godine očekuju konkretni predlozi u cilju nastavljanja radova na projektu rekonstrukcije centralne zgrade na Trgu Republike.

Mada je to ohrabrujuća informacija, istovremeno sa iznenađenjem saznajemo da su „u proceduri sklapanja poslova između Narodnog muzeja i Kunstransa učinjene radnje koje su protivne važećim propisima“. Kako takvi propusti i nepravilnosti nisu poznati Narodnom muzeju, sa velikim interesovanjem očekujemo da će ministar, ukoliko oni zaista postoje, precizno locirati mesto na kojem su nastali, kao i njihovu prirodu i odgovornost koja iz toga proističe. Projekat rekonstrukcije Narodnog muzeja u celini je preduzet u skladu sa postojećim zaključkom Vlade Republike Srbije, potvrđen programima i planovima odobrenim od strane Ministarstva kulture.

Ugroženost kulturnog blaga Srbije, o kojoj je Narodni muzej blagovremeno i redovno izveštavao Ministarstvo kulture, obavezuje Muzej da obavesti javnost da prolongiranje i držanje muzejskih fondova u postojećim, izuzetno lošim uslovima drastično povećava opasnost po kulturna dobra i može ishodovati katastrofalnim posledicama. U okviru svojih stručnih nadležnosti Muzej čini sve da zaštiti kulturna dobra i predupredi moguću nenadoknadivu štetu. Ovo nije stanje koje je moguće održavati u nedogled. Stoga je u radove na rekonstrukciji i adaptaciji neophodno ući u što kraćem roku. Da bi se oni sproveli, osnovni preduslov je izmeštanje zbirki i zaposlenih. Za smeštaj zbirki obezbeđen je specijalizovani depo, u kojem uslovi odgovaraju najvišim propisanim muzeološkim standardima za čuvanje kulturnih dobara. Iako je pozitivno mišljenje dala i komisija stručnjaka i predstavnika Ministarstva kulture krajem 2007. godine, još uvek se čeka saglasnost za preseljenje u ovaj depo.


Narodni muzej u sredu, 3. decembra 2008. godine, u 11,30 časova, u atrijumu Muzeja, organizuje konferenciju za štampu, na kojoj će predstavnicima medija biti pružena mogućnost da se informišu i dobiju odgovore na pitanja od interesa za javnost.


NARODNI MUZEJ U BEOGRADU


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


Datum objavljivanja: 02.12.2008.