Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Narodni muzej Kruševac

Na izložbi su predstavljeni primeri, postupci, faze rada u restauratorskom i konzervatorskom postupku u radu profesora Fakulteta primenjenih umetnosti Zvonka Petkovića.

 


 U adekvatnom ambijentu izložbenog prostora i zgrade Umetničke galerije izlaganje radova, predmeta i dokumentacije o procesima na stilskom nameštaju i predmetima iz prošlih epoha, pokazuje s jedne strane primer muzejske aktivnosti, s druge, objedinjenu temeljitost, znanje, veštinu i način rada, kao i marljivost u vidanju, pre svega, nameštaja od drveta.



Zvonko Petković je rođen u Kruševcu 1960. Posle završene kruševačke gimnazije diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odseku Unutrašnja arhitektura – dizajn i konstrukcija nameštaja. Specijalizirao je restauraciju i konzervaciju arheoloških i muzejskoh eksponata u Narodnom muzeju u Beogradu. Član je od 1990. član je Internacionalnog Instituta za konzervaciju istorijskih i umetničkih radova (IIC)  sa sedištem u Londonu u sekciju za arheološko i stilski tretirano drvo.




Od 1991. godine radio je u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, u Odeljenju za stilski nameštaj, kao konzervator za nameštaj, i kao konzervator za plemenite i neplemenite metale. Od 1992 – 1995. član je stručnog tima Muzeja primenjene umetnosti za katalogizaciju i konzervaciju pokretnih kulturnih dobara u manastiru Hilandar. Od 1996. ima registrovan atelje Jovan pri ULUPUDS-u. Od 1994. godine radi na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, stalno od 1997. na odseku Unutrašnja arhitektura, kao docent na predmetu Stilska unutrašnja arhitektura, a od 2005. u zvanju vanrednog profesora.Uradio je restauracije i konzervacije nameštaja i predmeta koji su sastavni delovi  stilskih enterijera, u muzejima u Leskovcu, Smederevskoj Palanci, Smederevu, Muzeju grada Beograda, u Ministarstvu spoljnih poslova RSrbije, kao i u mnogim privatnim zbirkama u Beogradu.


 


Datum objavljivanja: 16.04.2008.