Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Najlepše priče Mome Kapora

U saradnji Medija centra „Odbrana” i Zadužbine „Momčilo Momo Kapor” u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u petak 3. septembra u 19.00 časova biće otvorena izložba „Najlepše priče” Mome Kapora.

 



 


Na izložbi će se naći oko 40 slika kao i ambijentalna celina prostora kuće u kojoj je umetnik živeo i radio, od lične biblioteke, štafelaja, do komadnog nameštaja iz kuće u Nebojšinoj ulici.



Pored najreprezentativnijih dela iz privatne kolekcije Zadužbine, na izložbi će se premijerno naći i dela iz drugih privatnih kolekcija. Po rečima LJiljane Kapor, supruge Momine i osnivača Zadužbine, „svaka Momina slika nosi jednu priču, jedna slika – jedna priča, neka slike pričaju priče....”



Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti direktor Medija centra „Odbrana” potpukovnik Biljana Pašić, tokom otvaranja biće upriličena i tradicionalna nagrada za slikarstvo koju dodeljuje Zadužbina „Momčilo Moma Kapor”, a ove godine ona će biti uručena slikaru Petru Mošiću. U nastavku programa dramska umetnica Rada Đuričin pročitaće deo iz knjige „Uspomene jednog crtača”, dok će izložbu otvoriti istoričar umetnosti i pesnik Dragan J. Danilov.



Film Momo Uncut u produkciji Zadužbine „Momčilo Moma Kapor” biće prikazan na otvaranju i tokom trajanje izložbe, koja se zatvara 6. novembra 2021. godine.


 



Datum objavljivanja: 01.09.2021.