Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Najava izložbe

Francuski kulturni centar organizuje izložbu afričke umetnosti koju su priredila deca Francuske škole u Beogradu u saradnji sa kustosima Muzeja afričke umetnosti.


 


Muzej afričke umetnosti jedina je institucija u Srbiji i regionu u kojoj je izložena vanevropska umetnost. Kroz radionice, kustosi muzeja pokreću maštu dece, proširuju njihove vidike upoznajući ih sa umetnošću i zanatima ovog kontinenta.



Kroz afrički spektar, tradiciju, mit, životinjske motive, radionice Umetnost i zanati Afrike (Les ateliers des Arts Africains) kreću na imaginarno putovanje, po uzbudljivom afričkom kontinentu. Intencija Muzeja je da približi Afriku kao kontinent, a samim tim i Muzej afričke umetnosti, mesto na kojem učenici imaju priliku da kroz "hands on" saznavanje odgonetnu ono nesvakidašnje. Rezultat rada ovih radionica predstavlja neočekivan ili fantastičan spoj različitih materijala u jednom objektu: kompozicija - fetiš - maska od drveta, staklenih perli, ogledala, somota, raznobojnih pera.



Otvaranje ka drugim kulturama jedan je od ciljeva francuskih škola, naročito kada se nalaze van Francuske. Upravo u tom kontekstu su učenici Francuske škole posetili Muzej afričke umetnosti i učestvovali u brojnim aktivnostima vezanim za temu afričkog kontinenta.



Vizuelna umetnost, crtanje, slušanje zvukova i muzike, igra, su elementi koji su doprineli realizaciji ove izložbe, ali i drugih manifestacija, kao što je školski maskenbal.



Afričke maske, kostimi napravljeni po uzoru na tragove kao što su to činili neki afrički umetnici, kao i muzički instrumenti, izloženi su ovde i svedoče između ostalog i o dečijoj kreativnosti i originalnosti.


 


 



Datum objavljivanja: 18.04.2008.