Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Naivno slikarstvo slovačke manjine u Srbiji

Izložba Jubilarci slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji biće otvorena u Galeriji Zavoda od 5. do 13. septembra u periodu od 9 – 16 časova. Ulaz je besplatan.

 



 


U Republičkoj ustanovi kulture Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka održana je konferencija Naivno slikarstvo slovačke manjine u Srbiji kao predmet intresovanja mladih istraživača u oblastima humanistike i društvenih nauka u slovenskim zemljama, povodom drugog Festivala slovačke naivne umetnosti u Srbiji, uz prisustvo mnogobrojne publike i zvanica iz sveta kulture.



Konferenciju je otvorio Vladan Cerović, direktor Zavoda istakavši da je slovačka nacionalna manjina u naivnom slikarstvu važan izvor za proučavanje etničkog i kulturnog identiteta Slovaka u Srbiji, i da Zavod želi da svojom podrškom istakne sve aspekte ove značajne kulturne baštine.



Goran Milašinović, predsednik Nacionalne komisije Srbije za saradnju sa Uneskom, je navodeći aktivnosti komisije na planu očuvanja kulturnog nasleđa i predstavljanja multikulturnog društva  kao što je naše, istakao značaj veze između naivnog slikarstva i očuvanja maternjeg jezika, kao posebne  ekspresije o životu kroz slike koje imaju svoju bogatu priču.



Učesnica konferencije Andreja Rihter, direktorka Foruma slovenskih kultura iz LJubljane predstavila je programe Foruma i istakla je da je izuzetno važna saradnja slovenskih zemalja, posebno kada je u pitanju predstavljanje i učestvovanje u međunarodnim projektima i  u institucijama Evropske unije i Uneska.



Okupljenima se obratio i Pavel Babka, osnivač Galerije i fondacije Babka i pokretač ideje KO JE KO? u naivnoj umetnosti slovenskih zemalja u Evropi koji je naglasio da su u svim slovenskim zemljama isti problemi kada je reč o naivnom slikarstvu, a pre svega oni se odnose na potrebu da istraživači i istoričari umetnosti uzmu u obzir naivnu umetnost u svojim naučnim, teorijskim i istraživačkim radovima, kako bi dobila mesto koje zaslužuje.



U svom obraćanju Danijela Filipović, rukovodilac Centra za nematrijalno kulturno nasleđe Srbije, istakla je na koji način je moguće povezati naučno istraživački rad i nematerijalno kulturno nasleđe u cilju očuvanja naivnog slikarstva  i posebno naglasila značaj Unesko Konvencije o nematerijalnom kulturnom nasleđu koja predstavlja sistem koji obezbeđuje aktivno delovanje u oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa.



Publici se obratio i Juraj Hamar, šef katedre za estetiku Univerziteta Komenskog, direktor SLUK-a i predsedavajući Saveta Ministarstva kulture Slovačke za zaštitu nematrijalnog kulturnog nasleđa, koji se posebno osvrnuo na značaj digitalizacije u čuvanju i promociji slovačke naivne umetnosti, kao i na značaj obrazovanja mladih i uključivanje u programe i projekte koji se odnose na očuvanje kulturnog nasleđa.



Senka Vlahović, umetnička direktorka Banatskog kulturnog centra Novo Miloševo predstavila je kulturni centar i istakla značaj saradnje ovog centra sa Galerijom i Fondacijom Babka. Jedan od zajedničkih uspešnih projekata projekata  je učestvovanje na Bijenalu ilustracija u Bratislavi, gde su se predstavili savremeni  ilustratori knjiga za decu, a među njima su i najznačajniji slikari i ilustratori iz Kovačice.



Svi učesnici složili su se da su na polju naivne umetnosti važna istraživanja usmerena na nove načine i forme očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao i da je neophodno povezati institucije i praksu.



U sklopu Konferencije u Galeriji Zavoda otvorena je i izložba Jubilarci slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji, koja prikazuje slike iz svakodnevnog života, običaje, priče o životu na selu, često ne onako kako je sada, već kako je to nekad bilo. Slikari iz Kovačice koji slave svoje jubileje sa gospođom Rihter predstavili su publici svoja dela i pozvali sve zainteresovane da u narednom periodu pogledaju ova značajna umetnička dela.


 



Datum objavljivanja: 06.09.2023.