Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nagrade za Muzej primenjene umetnosti

Muzej primenjene umetnosti iz Beograda dobio je dve nagrade nacionalnog komiteta IKOM Srbije za 2009. godinu, koje su uručene na svečanosti 21. maja 2009. godine, u Galeriji fresaka.


 


Komisija za dodeljivanje nagrada u sastavu (Olja Vasić, predsednik, Branislava Jordanović i dr Nenad Radić) jednoglasno je donela odluku da se u kategoriji za Projekat godine nagrada dodeli Muzeju primenjene umetnosti za retrospektivnu izložbu Dušana Petričića Autobiografika čiji je kustos bio Slobodan Jovanović, a  nagradu u kategoriji Kustos godine dobio je Dušan Milovanović, muzejski savetnik Muzeja primenjene umetnosti za reprezentativnu izložbu Riznice manastira Hilandara kao i za dvotomnu publikaciju koja je pratila.



Izložba Autobiografika predstavljala je  pregled opusa srpsko-kanadskog karikaturiste i ilustratora Dušana Petričića (rođen 1946. godine). Tokom protekle četiri decenije, Petričić je objavljivao radove u najznačajnijim srpskim, kanadskim i američkim dnevnim i nedeljnim novinama. Ilustrovao je trideset i tri knjige za decu i odrasle gde je oblikovao grafička rešenja koja su ulepšala detinjstvo mnogim generacijama mladih Jugoslovena i Kanađana. Izložbu je pratio bogato opremljen katalog na više od 300 strana, sa tekstovima Slobodana Jovanovića, Bogdana Kršića i Rastka Ćirića, dok je  po rečima dr Irine Subotić izložba bila: "inventivno i duhovito postavljena".



Izložba Dušana Petričića Autobiografika je imala veliki publicitet u javnosti i od strane pojedinih novinara i stručnjaka proglašena je kulturnim događajem 2008 godine, a sam autor je za ovu izložbu dobio Aprilsku nagradu grada Beograda.



Riznice manastira Hilandara Dušana Milovanovića, izložba i publikacije rezultat su tridesetogodišnjih istraživanja predmeta primenjene umetnosti koji se nalaze u riznicama manastira Hilandara, ili se nalaze u Srbiji a nastali su u Hilandaru. Posle 30 godina, odanog i posvećenog rada, saznanja o hilandarskoj primenjenoj umetnosti sazrela su da budu prikazana javnosti, kao deo sveukupnog života, značaja, uticaja i istorije Hilandara. Na savremen i atraktivan način izložba je pored dokumentarne faktografske građe koja se odnosi na Hilandarske riznice i obnovu manastira, prikazala  i eksponate iz muzejskih zbirki koji se u pogledu stila, vremena nastanka ili iz drugih razloga vezuju za riznice Hilandara.Takođe, Dušan Milovanović je objavljivanjem Studijske kolekcije I, makar i posrednim putem, omogućio ženskom delu populacije da zaviri u hilandarske riznice i uživa u njihovoj lepoti.


Portfolio Muzej primenjene umetnosti


 



Datum objavljivanja: 27.05.2009.