Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nagrade ULUPUDSa-a na 62. Sajmu knjiga u Beogradu

Ove godine žiri ULUPUDSa radio je u sledećem sastavu David Vartabedijan, Bogdan Maksimović i dr Zoja Bojić. Žiri je pregledao, i pročitao, oko sto naslova.


 


Zbog toga što je u nekim kategorijama bilo više vrednih izdanja, žiri je neke od kategorija razdvijio na veće celine, kao što je to na primer doprinos istoriji umetnosti i doprinos teoriji umetnosti.


 


Nagrada ULUPUDSa za doprinos istoriji umetnosti

Izdavač Platoneum, Novi Sad.

U ovoj kategoriji nagrada se obično dodeljuje piscu knjige a ovom prilikom nagrađen je prevashodno izdavač za veliki poduhvat sukcesivnog objavljivanja sedam naslova čije su teme umetnički spomenici u Srbiji pod zaštitom Uneska kao dela svetske kulturne baštine. Poslednje dve u nizu ovih knjiga su Gračanica, čiji su autori Milka Čanak Medić i Branislav Todić i Romulijana (Gamzigrad) čiji je autor Milka Čanak Medić, obe objavljene 2017. godine. Oba ova autora su međunarodno poznati i priznati istoričari umetnosti starije generacije, a njihovi tekstovi su originalni, sveži i temeljni. Fotografije koje čine jednako značajan element ovih izdanja su posesbno snimane za ovu ediciju. Prezentacija naučnih i stručnih dela autora u okviru ove edicije  istovremeno je i vanredno atraktivna i potpuno dostupna svakom čitaocu.

Čestitamo izdavačkoj kući Platoneum i njenom direktoru i uredniku ovog izdanja Dušanu Vujičiću

 

Nagrada ULUPUDSa za doprinos teoriji umetnosti

Prof. Dr. Slobodan Marković, Domeni estetske preferencije, od estetskog stimulusa do estetskog doživljaja, Beograd, 2017, izdavač Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu i Dosije Studio.

Autor ove obimne, naučne, stručne ali pitke studije je psiholog, predavač na beogradskom Filozofskom fakultetu i učesnik Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju. NJegova stručna perspektiva pruža čitaocu ne samo saznanja već i otvara grupu pitanja o percepciji lepog i o percepciji umetničkog dela. Izdanje sadrži i veliki broj kolor reprodukcija prevashodno umetničkih dela i tekst se svojim sadržajem prevashodno odnosi na njih iako je u raspravu uključen i pojam lepog van umetnosti. Ovakav pristup autora njegovoj temi, doživljavanju lepog, utoliko je zanimljiviji zbpg toga što ukazuje na paralele u doživljavanju umetničkog dela i doživljavanju lepog van umetničkog dela.

Ovo izdanje takođe može da posluži kao primer izvanredno preglednog preloma teksta, inkorporiranih kolor reprodukcija, crteža i grafikona.

 

Nagrada ULUPUDSa za monografiju

Grupa autora, Lainović, Na slici je samo nebo tvoje, Službeni glasnik, Beograd, 2017.

Ova monografija posvećena je stvaralaštvu našeg slikara Cvetka Lainovića. Čak četiri pisca i nekoliko kritičara su stvaraoci teksta ove monografije, dva fotografa su snimila likovna dela i reprodukovane portrete a svoj doprinos je dala i grupa fotografa kao i nekoliko muzeja i arhiva u Srbiji i Crnoj Gori. Time su autori ove mnoografije postigli celoviti i sveobuhvatni prikaz stvaralaštva ovog velikog umetnika.

Posebno izdvajamo doprinos urednika fotografije Vukice Mikače i likovnog urednika Aleksandra Pribićevića u tome što su ostvarili jednu vanrednu likovnost ovog izdanja, vernu radu i viziji samog Lainovića.

 

Nagrada ULUPUDSa za fotomonografiju

Zoran Vujović, Deca srebrne emulzije, Fotovizija 1981 - 2000, Beograd, 2017, izdavač Službeni glasnik.

Fotograf Zoran Vujović dokumentovao je analognim fotoaparatima muzičku i urbanu scenu Beograda 80ih godina i zatim pratio neke od njenih protagonista tokom sledeće decenije. Koautor ovog izdanja je Petar Jončić koji je zapisao Vujovićeva svedočenja. Izdanje je likovno i estetski verno Vujovićevom dokumentarnom materijalu i predstavlja svet urbanog Beograda sa početka osamdesetih onakav kakav jeste bio. Ako je protokom vremena taj svet poprimio mitske i legendarne osobine, ovo izdanje pokazuje koliko su ogoljeni junaci tog sveta sami stvarali sopstvenu mitsku polutamu.

 

Nagrada ULUPUDSa za kompletnu opremu knjige

Ur. Stanka Janković Pivljanin, Kulturno blago Srbije u 1.000 slika, Beograd 2017, izdavač Vulkan.

 

Urednik ovog izdanja je Stanka Janković Pivljanin koja je na projektu pisanja teksta i sakupljanja fotomaterijala angažovala 67 institucija i pojedinaca imenovanih u zahvalnici ove knjige. Zajedno sa Jasminom Živković i Dejanom Krivokapićem ona je stvarni autor ovog vanredno opremljenog izdanja koje se po svojim likovnim kvalitetima izdvaja ne samo iz ovogodišnje izdavačke produkcije.

 

 

 

 

 

Nagrada ULUPUDSa za strip izdanje domaćih autora

 

Strip serijal "Vekovnici" s pravom nosi epitet "balkanski serijal" jer je utvrdio tradiciju smotre strip autora iz regiona. U ovoj, devetoj knjizi pod nazivom "Zemlja čuda", sarađivalo je 76 autora i na sajmu knjiga predstavljen je u izdanju kuće Darkvud u saradnji sa gradom Leskovcem. Scenarista Marko Stojanović okupio je armiju crtača iz regiona, još jednom ponovivši utrvđenu i uspešnu formulu koja je ovaj serijal i proslavila. Kuriozitet ove godine je da "zemlja čuda" obeležava deseto jubilarno izdanje.

Visoki kvalitet ovog izdanja opravdava standard koji je ovaj serijal postavio zajedno sa svim dosadašnjim izdanjima i predstavlja jedinstvenu zaostavštinu za devetu umetnosti u regionu i šire.

Nagrada ULUPUDSa za  ilustraciju knjige (književnost, udžbenici,     slikovnice...)

 





NAGRADA ZA ILUSTRATORA

Aleksa Gajić je odavno prepoznat kao umetnički fenomen, kako kod nas tako i u svetu. Sam pogled na njegovu biografiju, stilsku i umetničku zrelost i podugačku listu objavljenih izdanja dovoljno je da se čoveku zavrti u glavi. Samo ove godine na sajmu, Gajić je prisutan u čak četiri izdanja različitih izdavača. Predsednik Žirija ULUPDSA, David Vartebedijan je na ovom sajmu više puta zatečen kako postavlja izdavačima retoričko pitanje "Kada on spava?"

Želeli smo da nagradimo Aleksu kao ilustratora - umetnika koji godinama postavlja nove standarde u struci, ispituje neistražene teritorije dok istovremeno nikada ne pruži priliku da nas očara bravurarama svog likovnog talenta.



NAGRADA ZA KLASIČNU ILUSTRACIJU

Knjiga Petra Meseldžije "Marko Kraljević i Zmaj" u izdanju Čarobne knjige još jednom potvrđuje da je ovo umetnik sa kapacitetom da stvori vrhunski umetnički kvalitet u formatu ilustrovane knjige. Knjiga je nagrađena u kategoriji "klasične" ilustracije, nagrada sa kojom će se autor sigurno potpuno složiti i prepoznati.

Knjiga je zbirka tradicionalnih pesama o Kraljeviću Marku, ilustrovana sa Meseldžijinom vanvremenskim radovima - koji će svakom delovati pre kao autentične slike velikih majstora od renesanse do neoklasicizma. Ovo je autorova veoma lična vizija o herojima - herojima naše tradicije i herojima slikarske umetnosti. Mi bismo dodali da je Meseldžija, stvarajući svoje iskreno svedočanstvo o svojim herojima, postao i sam heroj svojih čitalaca i sledbenika.



NAGRADA ZA DEČIJU ILUSTRACIJU



"Male ljubavne pesme" su izdavački dragulj u svakom pogledu. Iz pera legendarne pesnikinje i umetnice Zorice Bajin Đukanović stiže nam ova osvezavajuća dečja pesmarica.

Izdavač Kreativni Centar, od svog pojavljivanja na našoj sceni, uvek je važio za progresivan u domenu dečijih knjiga i udžbenika, te nas je i na ovom Sajmu obradovao ovim ljupkim ilustrovanim izdanjem.

Nagrada za dečju ilustraciju ide talentovanoj Marici Kicušić, čije kolorne ilustracije imaju istovremeno moderan karakter i eho modernističke ilustracije dvadesetog veka. Svojim smislom za boje, pažnju u obradi tema i lakoćom kojom ove ilustracije odišu Marica je napravila savršen pandan nežnim stihovima iskusne pesnikinje.



PLAKETA / POHVALA ZA DEČJU ILUSTRACIJU

Među ilustratorima je uvek bilo šala na temu igre reči: da li je 'dečja ilustracija' ona koja je za decu ili ona koja deca crtaju. "Enciklopedija praistorijskih životinja" izuzetnog Dušana Krtolice, u izdanju Male Lagune je jedno i drugo. Dušan je čudo od deteta čiji talenat i umeće nikog nije ostavio ravnodušnim i već ga učinili svetski poznatim. Njegova ogromna ljubav prema praistoriji i slikanju ima neverovatnu širinu, koju je autor, kao četrnaestogodišnjak, natprosečno pretvorio u pravu pravcatu encikopediju od 175 strana, gotovo potpuno ispunjenu originalnim crtežima.


 



Datum objavljivanja: 30.10.2017.