Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nagrade Radoslav Putar

Zagreb – Institut za suvremenu umjetnost u utorak, 10. juna u 20 sati u Galeriji Galežnica u Velikoj Gorici otvara izložbu FINALE 2008! i po 7. puta dodeljuje Nagradu Radoslav Putar.

 


Izložba Finale 2008! je izložba finalista koji pretenduju za Nagradu Radoslav Putar, jedinu godišnju nagradu u Hrvatskoj koja je namenjena mladim likovnim umetnicima do 35 godina starosti. 


Nagrada Radoslav Putar bila je treća u nizu evropskih nagrada za mlade umetnike, kojih je danas već deset, povezanih u međunarodnu mrežu YVAA (Young Visual Artists Awards). Ove godine Nagrada Radoslav Putar dodeljuje se po sedmi puta.


FINALISTI Nagrade Radoslav Putar 2008. godine su:

Kristina Lenard, Tanja Perišić, Marko Tadić i Tanja Vujasinović.


Kristina Lenard

Rođena 1975. godine. Do sada je nastupila na 6 samostalnih i nizu kolektivnih izložbi, te boravila na studijskim boravcima u Austriji i Japanu.

U svojem radu često se koristi fotografijom, konstrukcijom i dupliranjem stvarnosti. Kroz medij fotografije i njenim glavnim odlikama, svetlošću i reprezentacijom zbilje, želi promatrače svojih radova da stavi na svojevrsni test i aktiviranje  percepcije.


Tanja Perišić

Rođena je 1982. u Splitu. Živi i radi u Zagrebu. Diplomirala je kiparstvo 2006. godine na Likovnoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof Mire Vuce. Boravila je na studijskim boravcima u SAD-u i u Nemačkoj.

Njeni radovi bave se istraživanjem odnosa i veza između prostora, svetlosti i tela u kontekstu društva. Zanima je kako prostor i svetlost, njihovi oblici i proporcije utiču na percepciju vlastitog tela, razumevanje i emotivni odnos prema prostoru.

U radu se pretežno koristi digitalnom tehnologijom, a tematski je zainteresovana  za socijologiju urbanizma, konzumerizma, pop-kulturu i mreže političkih sistema.


Marko Tadić

Rođen 1979 u Sisku. Studirao na Accademia di belle Arti u Firenzi. Izlagao na 6 samostalnih i nizu grupnih izložbi. Boravo na studijskim boravcima u Austriji i SAD-u.

U radu često koristi gotove predmete koji već imaju jasnu funkciju. Svojom intervencijom daje im novo značenje u kontekstu umetnosti i na neki ih način  vraća u život. Taj predmet tada dobija novi smisao i komunicira o sebi i o kontekstu u kojem se nalazi. Koristi predmete koji su nekada imali emotivnu i materijalnu vrijednost (poput suvenira ili kič predmeta iz domaćinstva ). Nedavno je boravio na studijskom programu u SAD-u.


Tanja Vujasinović

Rođena 1974. u Zagrebu. Nakon završene gimnazije i srednje muzičke škole upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smer kiparstvo. Diplomirala  1999. godine.

2006. godine završila poslediplomske studije iz vizualnih umjetnosti (MA Fine Art) na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu.

U radu se koristi različitim medijima uključujući skulpturu, instalaciju, fotografiju, video i zvuk. Od 2000. godine članica HDLU-a, a od 2001. i članica HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu.


Njeni recentni radovi nude složeni prikaz psiho-socijalnih promišljanja kolektivnih frustracija i  memorije. Nastoji ukazati na sećanja univerzalnog iskustva, koje svi svesno ili nesvesno prolazimo. Stvarajući intimnu, često hipnotičku atmosferu, od gledalaca  se suptilno zahteva angažman kroz osveštavanje i prepoznavanje vlastitog iskustva u izloženom. Radovi su male intimne debate koje promatrača uvlače u autorefleksiju.


Svi ovi mladi umetnici prijavili su se na konkurs  koji Institut za suvremenu umjentost raspisuje svake godine, i na koji se ove godine prijavilo 50 umetnika. U prvom krugu natecanja stručni odbor izabira  4 finalista, koji dobijaju priliku da se predstave  na zajedničkoj izložbi FINALE!


Svi mladi finalisti Nagrade Radoslav Putar imaju priliku za izložbu da izaberu hoće li se predstavti sa nekim od već realizovanih radova, ili će za ovu priliku  realizovati  novi rad.


Izložbu FINALE! već treću godinu za redom, Institut za suvremenu umjetnost organizuje u saradnji s partnerom Galerijom Galeženica i njenim voditeljem, Klaudijom Štefančićem.


Na dan otvarenja izložbe, isti žiri razgovara s umetnicima i potom izabira dobitnika Nagrade Radoslav Putar. Nagrada se dodeljuje za kvalitet i inovativnost u pristupu temi, medijima i materijalima, realizaciji rada, i otvorenosti prema likovnim istraživanjima za dela nastala tokom 2007. i 2008. godine.


Ovogodišnji ŽIRI radi u sastavu:


Tevž Logar, Galerija Škuc, Ljubljana, Slovenija

Vedran Perkov, dobitnik Nagrade Radoslav Putar za 2007. godinu., Split

Evelina Turković, likovna kritičarka i urednica na Hrvatskom radiju, Zagreb

Marina Viculin, viša kustosica, Galerija Klovićevi dvori, Zagreb

Jadranka Vinterhalter, muzejska savetnica, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb


Dobitnik/ca Nagrade Radoslav Putar za 2008. godinu biće objavljen/a u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici na otvaranju izložbe koje počinje u 20 sati.


NAGRADA

Dobitnik/ca Nagrade Radoslav Putar dobija 6 nedeljni  boravak u New Yorku, u prestižnom ISCP programu (International Studio and Curatorial Programu), samostalnu izložbu Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu, stalnom partneru Instituta za suvrmenu umjentost i Nagrade Radoslav Putar, i biće član međunarodnog žirija Nagrade Radoslav Putar za 2009. godinu.


 


Datum objavljivanja: 06.06.2008.